Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

(Budget)tips

5 tips: zo doe je goedkoop boodschappen

Esther Koeckhoven

08 februari 2023

5

minuten leestijd

5 tips: zo doe je goedkoop boodschappen

Is het je al opgevallen bij het afrekenen? De prijs van boodschappen is de afgelopen tijd flink gestegen. Boodschappen doen was voor de één een uitje tijdens de lockdowns. Nu is het voor sommigen een klusje waar ze het Spaans benauwd van krijgen. Hoe zorg je tijdens het boodschappen doen, ervoor dat je altijd met je geld uitkomt? Lees hier vijf tips om te besparen op boodschappen.

Tip 1: Maak vooraf een lijstje en controleer welke supermarkt passende aanbiedingen heeft

Bedenk voordat je de supermarkt inloopt wat je de aankomende dagen gaat eten. En maak van je ingrediënten een lijstje. Zoek uit bij welke supermarkt je de meeste producten met korting kunt kopen. Wees creatief met het combineren van gerechten: Kijk bijvoorbeeld of je eerst restjes groenten of saus kunt opmaken. Verder blijven nog ongekookte pasta en rijst lang goed, maar wraps wat minder lang. Als je avondeten overhoudt, kun je dit natuurlijk ook gebruiken als lunch de volgende dag. Komt het toch niet op?  Vries dan wat in. Groenten die veel water bevatten kun je beter niet invriezen. Want bij het ontdooien blijft er bijna niets van over. Groenten als spinazie, prei, broccoli, bloemkool en andijvie kun je wel invriezen. Daarbij is het wel goed om ze voor het invriezen kort te koken (2 tot 3 minuten) en daarna af te spoelen met koud water. 

Tip 2: Ga eerst naar de markt om goedkoop boodschappen te doen 

Marktlui bepalen zelf welke producten ze met korting verkopen. Vaak willen ze van verse producten af die redelijk snel op moeten. En daarom niet te lang in hun kraam moeten blijven liggen. Groenten, fruit, maar ook vis en vlees kun je goedkoop op de markt vinden. Loop voordat je naar de supermarkt gaat, eerst even langs de markt om de echte koopjes in te slaan. Daar bovenop willen marktlui aan het einde van de dag graag van hun producten af, dus dan kun je goedkoop inslaan. Maar let wel goed op dat je deze producten als eerst eet. Alle producten die je uit de supermarkt aanvult, eet je pas later in de week.

Tip 3: Kies vaker voor vega in plaats van voor vlees of vis

In de Volkskrant stond laatst dat vegetariërs voor het eerst goedkoper uitzijn dan vleeseters. Het zal je verbazen hoeveel vega er in de supermarkt ligt: de keuze is reuze. Je kunt burgers makkelijk vervangen en vleesgerechten met vega-gehakt of vega-kip. Zo hoef je geen nieuwe gerechten te bedenken. Een familieborrel op de planning staan? Of een halloween feestje? Probeer ook dan eens vega snacks op tafel te serveren, zoals falafelballetjes en vegetarische bitterballen.


De vega-producten van huismerken van grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo zijn vaak goedkoper dan vlees. Vlees is de afgelopen maanden steeds duurder geworden. Sinds februari is er een prijsstijging van 21 procent. Maar de plantaardige vervangers stegen minder hard, namelijk 2 procent. Net als vlees, zijn vega-opties vaak in de aanbieding en kun je de meeste ervan invriezen. Koop een voorraad in als er een goede aanbieding is. Daarnaast zijn in veel gevallen vega-producten nog gezonder ook.

Tip 4: Check waar verzorgingsproducten het goedkoopst zijn

De drogist heeft meestal meer aanbiedingen op A-merken van verzorgingslijnen. Koop niet uit gemak je favoriete deo zonder korting in de supermarkt. Controleer welke drogist of supermarkt deze producten in de aanbieding heeft. Denk ook aan goedkopere winkels als Action en Big Bazaar waar A-merken vaak al lager geprijsd zijn. Heb je geen specifieke voorkeur, ga dan voor de goedkopere huismerken.  Er bestaan ook navulverpakkingen voor bijvoorbeeld zeep. Als je het pompje bewaart, kun je deze met nieuwe zeep vullen. De navulverpakking is vaak een grote fles die veel goedkoper is dan de kleine verpakking met pompje. 


Kijk voor schoonmaakartikelen ook eens in je keukenkastjes. Soda, citroen, azijn en cola kun je goed gebruiken. Zo werkt cola om kalkaanslag in je wc schoon te maken. Gooi een glas in de wc, laat een uurtje staan, schrob je wc en spoel door. Een andere optie is natuurlijk om producten zelf te maken. Voeg allesreiniger evenveel azijn als soda toe en voor de geur een scheutje citroen. Heb je de smaak van het zelf maken te pakken? En heb je banaan, yoghurt of honing over? Maak dan zelf een gezichtsmaskertje. Extra tip:  leg twee schijfjes komkommer op je ogen voor extra ontspanning!

Tip 5: Plan hoeveel boodschappen per maand je nodig hebt

Heb je zicht op je maandelijkse uitgaven? Weet je hoeveel geld je per maand betaalt aan boodschappen? Zo begin je: bedenk wat je per maand maximaal wilt uitgeven. Verdeel dit bedrag vervolgens over de weken van de maand. Zo weet je wat je per week te besteden hebt aan boodschappen. Daarvan betaal je al het eten, maar kijk ook of producten zoals wasmiddel, schoonmaakproducten en wc-papier bijna op zijn waar je rekening mee moet houden. Koop dit soort producten in voordat ze op zijn zodat je ze kunt kopen als ze in de aanbieding zijn.

Houd je huishoudelijke uitgaven in de hand en let goed op de prijsstijging per product. Wordt iets duurder, kijk dan naar een goedkopere optie. Laat bijvoorbeeld die ene dure groente liggen en kies voor een gerecht met een goedkopere groente. Houd per week bij wat je uitgeeft en houd zo ook zicht op hoeveel je bespaart. Maak er een wedstrijd van om zo min mogelijk uit te geven! 

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook