(Budget)tips
13 februari 2023
4
minuten leestijd
Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Natuurlijk doe je dat dan het liefst aan leuke dingen zoals uitgaan, vakanties, kleding of een goed boek. Of misschien spaar je wel voor een nieuwe auto of een wereldreis. En je moet nou eenmaal ook eten. Gelukkig hoef je niet te kiezen. Althans, niet volledig. Er zijn namelijk veel makkelijke tips om te besparen op het huishouden en je dagelijks leven.
Heel simpel, omdat je je geld liever aan andere dingen uitgeeft. Of omdat alles de laatste tijd enorm duur is geworden en je dus wel moet besparen. Het goede nieuws is dat dat relatief makkelijk kan, zonder dat je veel inlevert op gemak of lekker leven.
1. Doe beperkt boodschappen
Ga niet elke dag naar de winkel. Zo word je ook niet verleid tot extra aankopen. Probeer één keer in de week te gaan en maak een boodschappenlijstje. Nog belangrijker: hou je aan het lijstje en sla de kassakoopjes over. Kies voor huismerken in plaats van A-merken. Dit scheelt veel geld en vaak komen de producten nog uit dezelfde fabriek ook.
2. Kies je winkels slim
Bekijk de reclamefolders - dat kan ook online - en bekijk waar je deze week het beste boodschappen kunt doen. Budgetsupermarkten zoals Aldi of Lidl zijn vaak goedkoper. Maar als je kiest voor huismerken en aanbiedingen, kun je ook in ‘gewone’ supermarkten zoals Albert Heijn of Jumbo veel geld besparen. Aan het eind van de dag scoor je op de markt ook goede koopjes.
3. Scoor koopjes
Producten die niet lang meer houdbaar zijn, kun je nog prima gebruiken. Elke supermarkt heeft afgeprijsde producten die tegen de houdbaarheidsdatum lopen. Op websites zoals Foodello of Unwasted kun je goedkoop producten bestellen die uit het assortiment gaan, of die tegen de uiterste verkoopdatum zitten. In de app Too Good To Go kun je pakketten scoren bij lokale bakkers, slagers of supermarkten met kort houdbare voedingsmiddelen. De inhoud van elk pakket is een verrassing, alsof je een kerstpakket krijgt!
4. Kook voordelig
Zelf je sauzen en soepen maken is helemaal niet zo moeilijk en gezonder én goedkoper dan kant en klare zakjes of pakjes. Ook grotere porties koken is goedkoper dan steeds een eenpersoonsmaaltijd maken. Vries het restant in of begin een eetclubje met vrienden of de buren. Nog gezellig ook! Moet je alleen de kosten voor de wijntjes in de hand zien te houden, dat kan nog wel een uitdaging zijn.
5. Kook plantaardig
Plantaardig eten is goedkoper dan elke dag vis of vlees. Experimenteer eens met champignons, kikkererwten of linzen als bron van eiwitten. Lekker én voordeliger. Seizoensgroenten zijn ook goedkoper dan groenten die ingevlogen moeten worden. Kook dus naar de seizoenen.
6. Kweek je eigen groenten
Heb je een tuin? Leg een moestuintje aan en kweek je eigen groenten. Heb je alleen een balkon? Dan kun je zelf kruiden kweken, maar ook groenten die niet veel plaats innemen zoals tomaatjes.
7. Fiets of loop
Boodschappen doen, kinderen naar school brengen of naar de sportschool? Dat kan vaak prima op de fiets of lopend. Ook als je dicht bij je werk woont, is de fiets een betere optie dan de auto. Dit bespaart niet alleen geld op benzinekosten, maar is ook goed voor je gezondheid.
8. Bespaar op energiekosten
Zet de verwarming een paar graden lager en doe een dikke trui aan of duik samen onder een dekentje op de bank. Gebruik energiezuinige lampen en zet elektronische apparaten uit als je ze niet gebruikt. De was droogt ook prima op een rekje in plaats van in de droger. Blijven je kleren nog mooier van ook.
9. Ga schatzoeken
Probeer kleding, meubels en huishoudelijke artikelen te kopen bij tweedehands winkels of op rommelmarkten. Dit bespaart geld en is ook een geweldige manier om unieke items te vinden.
10. Stel een budget op
Een budget helpt je om je uitgaven in de hand te houden en voorkomt dat je geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een budgetplan? Lees hier meer.
11. Spaar water
Zet een douchewekker en hou je daar aan. In 5 minuten kun je echt ook schoon worden. Waterbesparende kranen besparen ook veel. Vang regenwater op in een regenton, dan kun je dit water gebruiken om de planten water te geven.
12. Check je abonnementen
Wordt die Donald Duck echt nog gelezen? En kijken de kids nog steeds naar Disney +? Niet? Stop dan de abonnementen. En ja, kijk ook eens kritisch naar dat abonnement van de sportschool. Ben jij een actief lid of meer een sponsor?
13. Doe aan budget cleaning
Hartstikke handig die wegwerp natte schoonmaakdoekjes, maar echt niet nodig. Microvezeldoekjes werken net zo goed en kun je keer op keer wassen. Wel zo goedkoop én milieuvriendelijk. Een sopje voor de vloer of de ramen maak je met schoonmaakazijn of soda; een goedkoop en goed alternatief.
14. Ga goedkoop uit
Uit eten, naar een pretpark, show of concert? Op vakantieveilingen, Groupon of Social Deal staan volop leuke aanbiedingen voor prijzen die veel lager liggen dan wanneer je de kaartjes normaal koopt.
15. Maak geld van je rommel
Die broek die je al lang niet meer past, dat speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt, die boeken van die afgebroken studie? Zet ze op Marktplaats of Vinted en krijg er geld voor. Zo ben jij van je troep af en heb je gelijk een extra zakcentje.
Of het nou gaat om de boodschappen, koken, kleding kopen of uitgaan, op elk gebied kun je relatief makkelijk geld besparen. Het is een kwestie van creatief denken en soms een beetje zoeken, maar dan is je leven net zo leuk, voor minder geld. Hoeveel heb jij over aan het einde van de maand?