(Budget)tips
Jan Uyttewaal
10 februari
5
minuten leestijd
Geld besparen is natuurlijk erg fijn voor je portemonnee. Maar wist je dat je met veel geldbesparingen ook kan bijdragen aan een beter klimaat? Twee vliegen in één klap dus. Wij laten je graag zien hoe je dit moet doen
In een eengezinswoning kun je jaarlijks al zo’n €800 per jaar besparen, door op de temperatuur in je huis te letten. Elke graad waarmee je de verwarming lager zet, bespaart ongeveer 7 procent op je energierekening. Verwarm alleen de kamer waar je op dat moment bent, de verwarming van je slaapkamer hoeft eigenlijk nooit aan. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je sneller nachtmerries krijgt in een warme kamer, en niemand wil toch nachtmerries over een te hoge energierekening?
Volgens onderzoek van de Verenigde Naties is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de mondiale uitstoot, dit is meer dan al het lucht- en zeetransport te samen. We wisselen met zijn allen steeds vaker van nieuwe outfit, terwijl je makkelijk de kleren van een jaar eerder kan gebruiken. Ook kun je kiezen voor vintage kleding, lekker hip en vaak heel betaalbaar. Apps als Vinted of The Next Closet zijn heel gemakkelijk om vintage kleding te scoren óf te verkopen.
Daarbij is het aanschaffen van nieuwe kleding niet alleen slecht voor de CO2-uitstoot, maar gebruikt de kledingindustrie ook erg veel water. Wist je bijvoorbeeld dat een nieuwe spijkerbroek gemiddeld zo’n 10.000 liter water kost? Breng daarom je kleding eens naar een kleermaker, deze kan vaak voor een tientje al een gat in je kleding repareren. Zo kun je geld als water verdienen, door water te besparen.
In Jakarta werd in 2015 carpoolen een maand lang verplicht. Wat bleek? De avondspits werd 87 procent minder druk. Carpoolen lijkt dan ook een geweldige manier om het fileprobleem op te lossen. Het kan er ook nog eens voor zorgen dat je minder geld kwijt bent aan je benzine, omdat je de kosten hiervan deelt met al je passagiers. Ga op je kantoor eens na wie er uit dezelfde stad komt en reis samen naar je werk. Dit maakt dezelfde saaie autorit natuurlijk ook een stuk aangenamer.
Benieuwd? Bekijk dan eens de apps Blablacar, Toogethr of TwoGo.
Jaarlijks gooien we in Nederland 2 miljard kilo voedsel weg, gewoon in de afvalbak. Per kilo voedsel die we verspillen stoten we gemiddeld 3 kilo CO2 uit. Bij elkaar opgeteld is dat een enorme hoeveelheid CO2 die we helemaal niet nodig hebben.
Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei bedrijven die ons helpen voedselverspilling tegen te gaan. Deze organisaties, zoals bijvoorbeeld Too Good To Go, werken samen met supermarkten en restaurants. Vaak wordt er een voordelig verrassingspakket gemaakt met verschillende lekkere dingen. Probeer om een keer in de week zo’n verrassingspakket te halen met de mensen van je werk. Lekker lunchen voor weinig geld met verrassende producten, wie wil dat nou niet?