Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Geldhulp

BKR-registratie. Wat is dat?

Sigrid van Dijk

25 mei 2022

5

minuten leestijd

BKR-registratie. Wat is dat?

Veel mensen krijgen al kippenvel bij het woord ‘BKR-registratie’. Maar wat is een BKR-registratie? Wanneer krijg je een BKR-registratie? En hoe kom ik van mijn BKR-registratie af? Wij beantwoorden al deze vragen in dit artikel.

Wat is een BKR-registratie?

Bij het Bureau Kredietregistratie (beter bekend als het BKR) wordt een overzicht van de leningen gemaakt die je bent aangegaan. Zo wordt je krediethistorie inzichtelijk voor toekomstige kredietverstrekkers. Die kunnen dan bepalen of het verantwoord is om je een nieuwe lening te geven. Heb je een BKR-registratie? Dan ben je zéker niet de enige. Zo’n 11 miljoen Nederlanders hebben een BKR-registratie.

Wanneer krijg je een BKR-registratie?

Je krijgt een registratie als je:

En je hypotheek? Die wordt pas geregistreerd bij het BKR bij een betalingsachterstand van drie termijnen. Een studieschuld wordt niet geregistreerd. 

Maar geen paniek. In al deze gevallen gaat het om een positieve registratie. Een positieve registratie heeft niet zo zeer nadelige gevolgen. Als je een betalingsachterstand oploopt, kan die positieve registratie worden omgezet in een negatieve registratie. Om het te verduidelijken, hebben we hier een paar voorbeelden wanneer een positieve registratie wordt omgezet in een negatieve registratie. 

Een negatieve registratie krijg je dus als je achterloopt met betalingen. En die hebben wél vervelende gevolgen. Wat die gevolgen precies zijn, lees je hieronder.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Een BKR-registratie heeft de nodige gevolgen. Een positieve BKR-registratie heeft invloed op bijvoorbeeld de hoogte van je hypotheek. Je hypotheekverstrekker kijkt naar het bedrag dat je (mogelijk) per maand al moet aflossen en neemt dat mee in je hypotheekaanvraag. Je kunt dan een minder hoge hypotheek krijgen.

Als je een negatieve BKR-registratie hebt, kan je in de toekomst moeilijker een nieuwe lening aangaan. En de kans dat je een hypotheek kan afsluiten is heel klein.

Hoe kom ik van mijn registratie af?

Slecht nieuws: als je een negatieve BKR-registratie hebt, en die is terecht, dan kom je er niet vanaf. Je kunt alleen nog de achterstand proberen zo snel mogelijk in te halen.

Wanneer je denkt dat de registratie niet terecht is, kun je wel proberen er vanaf te komen. Neem dan contact op met de kredietverstrekker die jou bij het BKR heeft geregistreerd. Mocht je er dan niet uitkomen, kun je naar de geschillencommissie stappen. Dat kost 50 euro, maar als je in het gelijk wordt gesteld, krijg je dat bedrag terug.

Van een positieve registratie afkomen is een stuk makkelijker. Ook een positieve registratie blijft in principe vijf jaar zichtbaar, maar wanneer je de lening hebt afbetaald, komt er een einddatum achter de registratie te staan en telt die niet meer mee.

Benieuwd of je een registratie hebt? Dat kun je opvragen via de website van het BKR en kost je vijf euro. Er zijn partijen die helpen bij het verwijderen van je BKR-registratie. Maar let op, die kosten vaak veel geld en het is lang niet altijd zeker dat je registratie ook daadwerkelijk wordt verwijderd! 

Iedereen zit wel eens in spanning tegen het eind van de maand, nu in deze tijden van inflatie en de hoge energiekosten al helemaal. Een lening van Salarise kan dan een oplossing bieden. Salarise werkt namelijk met de laagste rentes; zo voorkom jij betalingsachterstanden én een negatieve BKR-registratie!

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook