Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Sparen & Investeren

Een buffer opbouwen

Lonneke de Kroon

13 februari 2023

4

minuten leestijd

Een buffer opbouwen

De wasmachine die kapot gaat, een APK die duurder uitvalt of die dure tandartsrekening. Onverwachtse kosten zijn nooit leuk, vooral wanneer je het geld niet direct beschikbaar hebt. Voor zulke gevallen is het handig om een financiële buffer te hebben. Maar hoeveel geld heb je dan nodig en hoe bouw je die buffer op?

Wat is een buffer?

Een buffer is je financiële knuffelbeer. Het is een beetje geld dat je achter de hand hebt voor als er iets vervelends gebeurt. Zoals een plotselinge rekening of een onverwachte uitgave. Als je een buffer hebt,  geeft je dat een veilig gevoel. Je hoeft je dan tenslotte geen zorgen te maken over financiële tegenslagen. Het gaat dan om geld op je spaarrekening dat je kunt gebruiken voor onverwachte uitgaven. Zoals je laptop die overleed doordat je er een kop koffie overheen gooide. Stom, dat weet je zelf ook wel. En zoiets komt ook altijd net op het verkeerde moment. Maar ja, je zult wel een nieuwe laptop moeten kopen, ander kun je niet werken. In zulke gevallen biedt je buffer uitkomst. Een buffer kan ook ideaal zijn voor leuke onverwachte uitgaven. Gaat je zusje trouwen in Toscane en ben je op eigen kosten uitgenodigd? Als je buffer ruim genoeg is, doe je het gewoon.

Waarom zou je een buffer willen opbouwen?

In het leven zijn er altijd onverwachte wendingen. Je raakt je baan kwijt, rijdt je auto in de prak of laat je telefoon kapot vallen. Met een financiële buffer heb je altijd geld achter de hand. Zo hoef je geen geld te lenen en kom je niet direct in de geldzorgen. Een buffer geeft je dus rust in je hoofd. Tegelijkertijd geeft een buffer je meer controle en vrijheid. Bij onverwachte kosten hoef jij niet wekenlang brood met pindakaas te eten.

Hoe groot moet je buffer zijn?

Hoe groot je buffer moet zijn, is voor iedereen verschillend. Heb je alleen jezelf te redden, of heb je een gezin om voor te zorgen? Heb je een hypotheek of woon je in een huurwoning? Wat zijn je vaste lasten en hoeveel geld geef je elke maand uit? Allemaal vragen die bepalend zijn voor hoeveel geld je nodig hebt. Hoe groter je buffer is, hoe meer zekerheid je hebt. Met meer geld achter de hand kun je tenslotte meer klappen opvangen. In de ideale situatie heb je 3 tot 6 keer je maandelijkse uitgaven achter de hand. Via de bufferberekenaar kun je uitrekenen hoeveel reservegeld voor jou ideaal zou zijn.

Hoe bouw je een financiële buffer op?

Maar hoe kom je nou aan zo’n financiële buffer? Het antwoord is net zo simpel als logisch: stap voor stap. Je buffer bouw je op. Begin met het openen van een spaarrekening of maak een apart potje aan onder je bestaande spaarrekening. Vervolgens zet je maandelijks een vast bedrag opzij. Om te bekijken hoeveel je kunt sparen, maak je eerst een lijstje van al je inkomsten en uitgaven. Zo zie je wat je overhoudt en dus wat je opzij kunt zetten. Dit bedrag laat je vanaf nu automatisch overschrijven naar je spaarrekening. Zo vergeet je het niet en gaat het sparen automatisch.

Help, ik kan niet sparen

In het algemeen kun je 10% van je inkomsten sparen. Lukt dat niet, bekijk dan waar je op kunt besparen. Misschien heb je wel allerlei abonnementen waar je niks mee doet. Of geef je belachelijk veel geld uit aan koffietjes onderweg. Dat zijn allemaal kosten die je makkelijk kunt besparen zodat je geld overhoudt om te sparen. Lees voor handige tips ook eens onze blog over besparen in je huishouden! In het begin is het misschien moeilijk om consequent geld te sparen. Maar bedenk dat elke gespaarde euro jou meer vrijheid en zelfstandigheid geeft. Als je het bedrag op je spaarrekening ziet groeien, wordt het steeds leuker.

Tips voor je buffer

Wanneer je al je geld op je lopende rekening laat staan, is de verleiding groot om het toch op te maken aan dagelijkse boodschappen. Probeer je buffer dus altijd op een aparte spaarrekening te zetten. Zo blijf je ervan af, maar kun je wel bij je geld wanneer het nodig is. Maak het bedrag wat je automatisch spaart niet te hoog. Je moet natuurlijk niet elke maand geld tekort komen, want dan neem je het alsnog op van je spaarrekening. Bekijk dus goed wat je kunt missen en houd er rekening mee dat je geld overhoudt om af en toe uit eten te gaan of iets leuks te kopen. Ook belangrijk; ga niet beleggen met je buffer! De buffer heb je nodig voor als het erop aankomt. Met dat geld wil je dus geen risico’s nemen. Heb je geld gebruikt uit je buffer, vul het dan zo snel mogelijk weer aan. Even een paar maanden extra besparen, zodat jouw buffer op orde blijft. Krijg je belasting terug of heb je een andere financiële meevaller, zet dit geld dan direct op je spaarrekening. Zo groeit je buffer extra hard.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook