Familie & relatie
Elvira de Goede
08 februari 2023
5
minuten leestijd
Je hebt vast wel eens van een testament gehoord. Of misschien heb je er zelfs wel eens mee te maken gehad. Omdat je iemand die dicht bij je stond verloren hebt en diegene een testament naliet. Of omdat je weet dat je ouders er een hebben opgesteld. Vraag jij je af of je zelf ook een testament moet opstellen? Of wanneer je dat kan doen? En wat staat er eigenlijk in een testament? Lees dan snel verder. In dit artikel leggen we het je uit.
Een testament is een persoonlijk document waarin staat wat er na je dood met je spullen, geld óf schulden gebeurt. Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament opstellen. Voor het opstellen van een testament moet je naar een notaris. Anders is je testament niet geldig voor de Nederlandse Wet. Een testament laten maken kost tussen de € 400 en € 800. De kosten verschillen per notaris en hangen af van je wensen.
Met een notaris bespreekt je wat je allemaal geregeld wilt hebben als je komt te overlijden. Denk bijvoorbeeld aan je partner erfgenaam maken. Of misschien wil je dat je kinderen of andere familieleden niets krijgen wanneer je komt te overlijden. Ook als je geld wil nalaten aan de kerk of aan goede doelen, kun je dat in je testament vastleggen.
De belangrijkste dingen die meestal in een testament worden vastgelegd zijn:
Als de notaris al je wensen heeft genoteerd in een testament, schrijft hij jouw testament in bij het Centraal Testamentenregister (CTR). In dit register wordt bijgehouden wie een testament heeft laten maken, op welke datum en bij welke notaris. Je familie kan dan na je dood in het CTR controleren of je een testament hebt nagelaten. De inhoud van het testament staat niet in het register. Hiervoor moet je familie naar de notaris waar jij je testament hebt laten opstellen. Dat kunnen zij pas doen nadat je overleden bent want dan pas wordt je testament openbaar gemaakt.
Je kunt je testament gedurende je leven altijd weer laten aanpassen. Hiervoor ga je dan nog eens naar de notaris. Dit kost wel weer geld.
Wanneer je een testament opstelt, kun je aangeven wie de wensen in jouw testament moet uitvoeren. Dit noem je een executeur. De executeur kan een familielid, vriend of de notaris zijn.
De werkzaamheden van de executeur zijn bijvoorbeeld het regelen van jouw crematie of begrafenis. Het opzeggen van je huur of het verkopen van je huis. Het opzeggen van je abonnementen. Een lijst maken van je bezittingen en/of je schulden. En regelen dat schulden worden betaald. Let op: de executeur moet ervoor zorgen dat deze taken worden gedaan. Dat betekent dat hij ook iemand anders kan vragen om ze te doen. Bijvoorbeeld een familielid of de notaris. De executeur heeft wel informatieplicht. Dat betekent dat hij verplicht is om de erfgenamen te vertellen hoe hij de zaken regelt. Ook moet hij alle vragen van de erfgenamen over zijn taken beantwoorden.
Deze executeur krijgt een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Die vergoeding is wettelijk vastgelegd op 1% van de waarde van wat jij nalaat. Je kunt in je testament aangeven dat je executeur géén vergoeding krijgt als je dat niet wilt. Of een ander percentage vergoeding vastleggen. Je kunt de executeur ook één vast bedrag of een uurloon geven. Nadat de executeur ervoor heeft gezorgd dat alle taken zijn gedaan, stopt zijn werk. Hierna moet hij alleen nog aan de erfgenamen laten zien wat hij heeft gedaan en waarom. Dit noem je een ‘rekening en verantwoording’ geven aan de erfgenamen.
Naast een testament bestaat er ook nog een levenstestament. In een levenstestament kun je noteren wie namens jou beslissingen mag nemen als jij dat niet meer kunt, maar nog wel in leven bent. Bijvoorbeeld omdat je in coma ligt, of dement bent. Ook een levenstestament kun je het beste bij een notaris laten maken. Dan komt je levenstestament ook in het CTR terecht en is het voor familie gemakkelijk terug te vinden. Daarnaast accepteren bepaalde bedrijven, zoals banken, vaak sneller een levenstestament dat door een notaris is geschreven.
Een levenstestament geldt alleen tijdens je leven. Zodra je komt te overlijden vervalt je levenstestament en gaat je gewone testament in, als je die hebt laten maken.
Als je zelf niets vastlegt, staat in de wet naar wie je erfgenamen zijn en naar wie je erfenis gaat. Meestal zijn dat je echtgenoot of geregistreerd partner en/of je kinderen. Als je geen (wettelijke) partner of kinderen hebt, gaat de erfenis naar je ouders, (half)broers en (half)zussen. Als je die ook niet hebt, dan komt je erfenis terecht bij je grootouders met hun (klein)kinderen, of bij ooms, tantes, neven en nichten.
Het is dus aan te raden om wel een testament op te stellen. Zodat je zelf kunt bepalen wie wat erft. En onder welke voorwaarden.