(Budget)tips
Sigrid van Dijk
5 augustus 2022
8
minuten leestijd
Financiële fitheid is een term die steeds vaker opduikt. Ook op onze website hebben we het de hele tijd over financieel fit. Wij vinden financiële fitheid ook heel erg belangrijk. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee?
Financiële fitheid is een term die steeds vaker opduikt. Maar wat betekent dit begrip en wanneer ben je financieel fit? We denken al vaak aan minder of geen schulden, een hoger inkomen, een grotere buffer of een mooiere auto. Investopedia definieert financiële gezondheid als een term die wordt gebruikt om de toestand van iemands persoonlijke financiële situatie te beschrijven, zoals inkomen en je spaarrekening. Maar financiële gezondheid, of je financieel fit voelen, zijn relatieve begrippen en de betekenis is voor iedereen anders. En dat maakt het ingewikkeld. Desalniettemin is het nu -dankzij o.a. de inflatie- juist belangrijk dat zoveel mogelijk mensen werken aan een zo financieel gezond mogelijk leven. Daarom zocht Salarise het voor je uit.
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: een officiële betekenis van financiële fitheid is er niet. Toch kunnen we erg in de buurt komen. Er zijn namelijk bepaalde onderzoeken en handvatten om te kijken of je financieel fit bent.
“Een groot deel van financiële vrijheid is dat je hart en geest vrij zijn van zorgen over de ‘wat als..’ van het leven.”
De ‘wat-als’ van het leven zijn voor iedereen anders. En dat maakt het ook zo lastig om één definitie te geven aan dit begrip. Volgens een Amerikaanse versie van het Nibud zorgen vooral voor financiële fitheid:
Het belang van financiële fitheid
Maar waarom is financiële fitheid zo belangrijk? Dat is eigenlijk heel simpel. Mensen die niet financieel fit zijn, hebben vaker last van fysieke en mentale problemen. Zij leven minder lang, ervaren meer stress en hebben vaker last van een depressie. Dit kan ook de andere kant op gaan. Zo kunnen ziektes leiden tot schulden, als je bijvoorbeeld door ziekte je inkomen kwijt raakt. De daaruit volgende schulden kunnen een negatief effect op je gezondheid hebben. En zo kom je al snel in een spiraal van klachten en problemen.
Financieel gezond gedrag Nibud
Je zou kunnen zeggen dat financiële gezondheid begint bij gedrag. Het Nibud (Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichtingen) heeft vier vuistregels voor financieel gezond gedrag geformuleerd. Nummer één is het wekelijks checken van je saldo en uitgaven. Nummer twee is het jaarlijks plannen van je inkomsten en uitgaven. De derde is om maandelijks tien procent van je inkomen te sparen. En nummer vier is het bewaren van je financiële administratie op een geordende manier. Het Nibud verwacht dat mensen die zich aan deze vuistregels houden, minder kans hebben om financiële problemen te krijgen.
Meer informatie over de vuistregels van het Nibud? klik dan hier
Hoe kleiner de kans op financiële problemen, hoe beter. Voorbereiding is namelijk misschien zelfs wel meer dan het halve werk. Je zou het kunnen vergelijken met je lichamelijke gezondheid. Hiervoor geldt natuurlijk ook voorkomen is beter dan genezen. Dit wordt vooral duidelijk als we kijken naar de financiële levenscyclus van de mens. Hierin wordt duidelijk met hoeveel verschillende financiële situaties we gemiddeld te maken krijgen in ons leven.
Het afronden van je opleiding wordt weergegeven als de eerste financiële impactvolle situatie. Een flink deel van de studenten begint -dankzij het leenstelsel- dus al aan hun financiële levenscyclus met een dikke schuld. Andere impactvolle situaties zijn het veranderen van een baan, aankoop van een woning, trouwen, overlijden in de familie en ga zo maar door.
Om er voor te zorgen dat deze situaties zo min mogelijk impact hebben op je financiële gezondheid, is het belangrijk om een buffer te hebben. Maar wat is een verstandig bedrag? Dat verschilt per huishouden. Gelukkig zijn er tal van websites en apps die precies kunnen vertellen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de BufferBerekenaar van het Nibud.