(Budget)tips
Sigrid van Dijk
7 februari 2022
6
minuten leestijd
Net als technologie, mode en culturele waarden, verandert ook financiële wijsheid in de loop der jaren. We hebben allemaal wel bepaalde financiële veronderstellingen die we hebben geleerd van onze ouders, vrienden of die we ooit ergens hebben gelezen. Maar kloppen deze anno 2022 nog wel? Hier zijn drie financiële overtuigingen met een ouderwets randje.
“Je moet je studieleningen betalen voordat je een huis koopt”
De waarheid van vandaag: De beslissing om een huis te kopen hangt af van de markt, financiën en plannen, niet één enkele factor zoals de schuld van een studielening.
De totale studieschuld is de afgelopen tien jaar verdubbeld, terwijl het aantal eigenwoningbezit onder jongvolwassenen is gedaald. Met zoveel studieleningen kan het voor jongvolwassenen moeilijk zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Naast het scheeftrekken van de schuld-inkomensverhoudingen, hebben studieleningen namelijk ook invloed op de kredietscores van kredietnemers. Nu is het zo dat een studielening niet in het BKR register staat; kredietaanbieders kunnen deze lening niet zien. Bij het aanvragen van een krediet word je gevraagd zelf aan te geven of je een studielening hebt.
Er zijn tal van goede redenen om te huren, maar als je enige reden een studielening is, begin dan eerst eens met de cijfers op een rij te zetten. Vaak zul je daarin terugzien dat eigenwoningbezit je na verloop van tijd niet alleen geld kan besparen op je maandelijkse huurbetaling, maar je ook helpt om vermogen op te bouwen.
Soms helpt het om bijvoorbeeld geld in een aanbetaling te steken in plaats van bestaande schulden af te betalen. Nadat je een huis hebt gekocht, kun je altijd beslissen of je eerst je studielening of je hypotheek wilt aflossen. In de tussentijd bouw je in een stijgende woningmarkt vermogen op met je eigenwoningbezit.
“Kopen is altijd beter dan huren”
Kopen kan financieel voordeliger zijn, maar dit hangt af van een groot aantal factoren.
Na verloop van tijd besparen huiseigenaren doorgaans geld in vergelijking met huurders, denk aan lagere maandelijkse betalingen, waardestijging van het huis en aflopende hypotheek. Maar dit proces duurt jaren, en hoeveel jaar het duurt, hangt af van factoren zoals de lokale marktwaarde van huizen, huren, rentetarieven en reparatiekosten. Dat betekent dat woningbezit meestal alleen zinvol is voor mensen die van plan zijn om minimaal een paar jaar in één woning te blijven wonen.
Verder brengt woningbezit soms onverwachte kosten met zich mee. Het dak moet worden vervangen, de oven of de bedrading. Je wordt wakker en tegen lunchtijd ligt er een rekening van 5.000 euro die je onmiddellijk moet betalen. Huiseigenaren hebben dan ook een grotere buffer nodig dan een gemiddelde huurder om plotselinge kosten te dekken.
De veronderstelling dat 'kopen beter is' geldt niet alleen voor woningen; het strekt zich uit tot bijna alles in ons leven. In de meeste gevallen is het logischer om hoogwaardige artikelen te huren als je deze maar één of twee keer wilt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een trouwjurk. Wanneer je je auto om de twee jaar wilt inruilen, is leasen vaak logischer dan kopen. Huren kan dan ook een betere keuze zijn dan kopen, en iedereen die je anders vertelt, verkoopt meestal iets.
“Je moet geld niet met vrienden en familie bespreken”
De waarheid van vandaag: Praten over je financiële strategieën en lange termijndoelen is een geweldige manier om van elkaar te leren. Opscheppen over hoeveel je verdient of hoeveel je aan je auto hebt uitgegeven wordt waarschijnlijk niet zo goed ontvangen, maar budgettips of belastingstrategieën delen met een vriend? Dat is natuurlijk handig voor jullie allebei.
Een oud gezegde luidt: 'Slimme mensen leren van hun fouten. Verstandige mensen leren van de fouten van anderen.” Als we onze ervaringen en financiële strategieën dus niet met anderen bespreken, ontzeggen we onszelf de kans om van elkaars fouten te leren.
Een goede tip is dus om de deuren in je netwerk te openen om met elkaar over geld te praten. Deel bijvoorbeeld één van je lange termijndoelen en wees benieuwd naar die van de ander. Vraag mensen naar hun ervaringen en meningen. Je kunt zo’n gesprek beginnen op de volgende manier: “Hé, ik ben benieuwd of je eens met me mee wil denken. We proberen onze uitgaven te beperken om zo genoeg geld te sparen om volgend jaar een huis te kopen. Volgens mij heb jij je budget altijd hartstikke goed op orde. Waar kon jij op bezuinigen zonder kwaliteit van leven te verliezen?”
Je kunt tips en ideeën delen en van elkaar leren als je openstaat om met vrienden en familie over geld te praten. Vergeet echter niet om anderen nooit te veroordelen.