Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Familie & relatie

Je kind wordt 18! Wat moet er geregeld worden?

Paulien Noordzij

15 februari 2023

9

minuten leestijd

Je kind wordt 18! Wat moet er geregeld worden?

Wordt jouw kind bijna 18? Dan is deze blog voor jou. Want vanaf het 18e levensjaar zullen een aantal zaken veranderen en krijgt jouw kind meer verantwoordelijkheden. We hebben het over geldzaken en financiële uitdagingen. Hoe moet je studiefinanciering aanvragen? Wat is een DigiD? En hoeveel kost een zorgverzekering? Om je kind goed voor te bereiden op het "volwassen worden" hebben we een lijstje voor je gemaakt. Dus wat moet er geregeld worden als je kind 18 jaar wordt? Dat lees je hier.

*Wij raden je aan de onderstaande onderdelen samen met je kind te doorlopen.

DigiD aanvragen

DigiD is een manier om te laten zien wie je bent als je op internet iets regelt bij de overheid, de zorg of je pensioenfonds. Vanaf 14 jaar moeten kinderen zelf een DigiD hebben als ze dat nodig hebben. Heeft jouw kind nog geen DigiD? Een DigiD aanvragen is met 18 jaar echt nodig. Het is bijvoorbeeld nodig om in te loggen bij de zorgverzekeraar en bij het inloggen en aanvragen van een studiefinanciering. Op latere leeftijd zal het ook nodig zijn om in te loggen bij een pensioenfonds. De DigiD staat niet voor niets bovenaan het lijstje van wat er geregeld moet worden als je kind 18 jaar wordt, want het is nodig bij verschillende punten in deze blog. 


Een DigiD aanvragen kan op 2 manieren.

  1. Ga naar deze pagina van Rijksoverheid. Houd het burgerservicenummer van je zoon of dochter bij de hand. Die vind je op het paspoort of de achterkant van de ID kaart. Vul alle gegevens in en rond de aanvraag af. Zorg ervoor dat er een sterke gebruikersnaam en wachtwoord wordt gekozen, die hij/zij goed kan onthouden. 
     
  2. Laat je zoon of dochter de DigiD app downloaden op zijn of haar telefoon. Als de app om een gebruikersnaam en wachtwoord vraagt, kies dan voor ‘Geen DigiD’. Volg de stappen in de app. Zorg ervoor dat er een pincode wordt gekozen, die hij/zij goed kan onthouden. 


Binnen maximaal 3 werkdagen wordt er een brief bezorgd met de code die nodig is om de DigiD te gebruiken. Lukt het niet? Hier is een handig stappenplan om de DigiD aan te vragen.

Wat verandert er met de bankzaken?

Vanaf het 18e levensjaar zal de jongerenrekening door de bank worden omgezet in een gewone bankrekening. Een ‘gewone’ bankrekening kost geld. Dus kijk of de nieuwe betaalrekening bij jouw kind past of dat er iets aan zou moeten veranderen. Het is handig om je kind de app van de bank te laten downloaden. Zo kan hij/zij inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven, betalingen doen en geld overmaken naar anderen of naar een spaarrekening als hij/zij die heeft.

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Tot de leeftijd van 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd bij de ouders. Daarna krijgt ieder een eigen zorgverzekering en zal hiervoor ook zorgpremie moeten worden betaald. Dit kan op twee manieren verlopen.  Als er niets wordt gedaan, blijft het kind verzekerd bij de verzekering van de ouders. Wil je een andere zorgverzekeraar voor je kind? Dan moet er een eigen verzekering worden afgesloten. Boven de 18 jaar is ieder kind verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Dit kan al geregeld worden voor de 18e verjaardag, tot uiterlijk 1 maand na de 18e verjaardag.


Bij een basisverzekering zal elke jongvolwassene, behalve de zorgpremie betalen, ook te maken krijgen met een eigen risico. Alle zorg die hij/zij nodig heeft binnen dit bedrag moet zelf worden betaald. Wordt het duurder? dan betaalt de verzekering dit. Net al jij, kan je kind ook een aanvullende zorgverzekering kiezen. Dan worden en meer kosten gedekt. Houd er wel rekening mee dat hij/zij dan ook meer premie moet betalen. Wat is een goede zorgverzekering voor jouw 18-jarige? Op die leeftijd zijn er vaak geen hoge medische kosten. Daarom is het meestal slim op voor het basispakket te kiezen, omdat dat goedkoper is.

Studiefinanciering aanvragen

Hoera, geslaagd! Gaat jouw kind naar een mbo, hbo of universiteit? Dan heeft hij/zij vanaf de 18e verjaardag recht op geld van de overheid. Dat heet studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit 4 verschillende onderdelen:


Mbo’ers die nog geen 18 zijn kunnen al eerder een studentenreisproduct (ov-kaart) aanvragen.


Welke onderdelen op jouw kind van toepassing zijn en hoe hij/zij studiefinanciering kan aanvragen? Dat doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, oftewel DUO. Op deze pagina lees je wat het is, wanneer het een gift is of niet en er staat ook een handige rekenhulp op om de hoogte te bepalen. Direct aanvragen? Dat doe kan hier.

Tegemoetkoming scholieren

Een tegemoetkoming voor scholieren is voor iedereen van 18 jaar of ouder die voltijd vmbo, havo, vwo of vavo doet. Het bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Hoeveel je krijgt, wanneer het ingaat en of je het moet terugbetalen lees je allemaal op deze pagina van Duo. Je kunt de tegemoetkoming scholieren hier aanvragen, met de DigiD.

Inschrijven sociale huurwoning

Of het kroos al plannen heeft om het huis te verlaten of niet, een inschrijving voor een sociale huurwoning hoort absoluut thuis op het lijstje wat er geregeld moet worden als je kind 18 jaar wordt. De wachtlijsten zijn namelijk erg lang en er gaan jaren overheen voordat je aan de beurt bent voor een woning.  

Laat je kind zich zo snel mogelijk inschrijven bij de wooncorporaties in jullie woonplaats of regio. Let op, het kan nodig zijn om de inschrijving jaarlijks te verlengen. Dus zet dat eens per jaar in de agenda. Als je aan de beurt bent voor een woning, krijg je dit niet automatisch aangeboden, maar moet je kind zelf reageren op woningen.

Belasting terugvragen

Werkt jouw 18-jarige? Als je werkt of een uitkering hebt, betaal je daar belasting over. Dat heet inkomstenbelasting en het wordt automatisch ingehouden door je werkgever of uitkeringsinstantie. Belasting terugvragen, kan vanaf 18 jaar. Je krijgt niet alles terug, maar een deel ervan. Hoeveel dat is hangt ervan af. Of je naar school gaat en werkt, of je gedeeltelijk fulltime werkt, of je een onderneming hebt en of je verschillende baantjes tegelijkertijd hebt. Zorg ervoor dat je kind op de hoogte is van zijn/haar situatie.


Het terugvragen van belasting gebeurt via een belastingaangifte. Je hebt hier een paar dingen bij nodig.


De aangifte verloopt online, op de website of met de app. Alles is al ingevuld voor je kind. Zorg dat het gecontroleerd en verzonden wordt. Waar je moet zijn? Bij de Belastingdienst natuurlijk. Je vindt hier alle informatie over belastingaangifte voor jongeren.

Toeslagen aanvragen

Vanaf 18 jaar worden jongvolwassenen financieel verantwoordelijk voor een aantal zaken, zoals het betalen van de zorgverzekering een het betalen van de huur als hij/zij niet meer thuis woont. Om de jeugd hierbij te helpen bestaan er toeslagen waar ze gebruik van kunnen maken. Het kan zijn dat jouw kind ook recht heeft op (een van) deze toeslagen. 


Natuurlijk zijn er voorwaarden aan verbonden. Het heeft te maken met het inkomen. Bij huurtoeslag mag naast de hoogte van inkomen, de hoogte van de huur ook niet te hoog zijn om ervoor in aanmerking te komen.
Hoe dat zit lees je op deze pagina over de voorwaarden voor huurtoeslag en deze pagina over de voorwaarden voor zorgtoeslag.

De rol van je ouders

Vanaf 18 jaar wordt je kind zelf verantwoordelijk voor deze dingen, maar niet voor alles. Praat erover met je kind en zorg dat alles duidelijk is. Belangrijke vragen om met elkaar te bespreken zijn bijvoorbeeld:


Bespreek met je kind als hij/zij iets niet snapt of zich zorgen maakt over geldzaken. Het is belangrijk om transparant te zijn in deze zaken. En goed om te weten: ouders zijn nog tot het 21ste levensjaar verplicht om financieel te ondersteunen.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook