Familie & relatie
Esther Koeckhoven
19-12-2022
7
minuten leestijd
Heb je er weleens van gehoord? Misschien ken je stellen die dit zijn aangegaan. Als je een vaste relatie hebt en samenwoont, kan dit een goede optie zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over geregistreerd partnerschap. En of het interessant is voor jou en je partner.
Geregistreerd partnerschap is een contract met je partner waarin je financiële zaken regelt. Het kost je nu misschien tijd om je erin te verdiepen. Maar dan is het voor de rest van je leven goed geregeld!
Waarom is geregistreerd partnerschap een goed idee? Wil jij in de toekomst trouwen, omdat je dat bijvoorbeeld nu nog niet kunt betalen. Kies dan voor geregistreerd partnerschap. Lees hieronder hoe je dit regelt en waarop je moet letten.
Je vraagt bij jouw gemeente digitaal een geregistreerd partnerschap aan. Daarna maak je een afspraak bij de gemeente om dit document te ondertekenen. Bij de meeste gemeentes kun je kiezen voor een gratis ceremonie, dan mag je maximaal vier mensen uitnodigen. Je kunt ook voor een eenvoudige ceremonie kiezen, dan mogen er tien mensen aanwezig zijn. Dit kost gemiddeld tussen de 200 en 300 euro. Nadat je bij de gemeente bent geweest, leg je bij de notaris vast wat van jullie samen is.
Er zijn een aantal financiële zaken die je met geregistreerd partnerschap regelt. Bijvoorbeeld in welke gemeenschap van goederen je het partnerschap afsluit. Sinds 2018 is het standaard zo dat je een beperkte gemeenschap van goederen aangaat. Alles wat jullie tijdens dit partnerschap aan spullen verzamelen, is van jullie samen. En ook de leningen die ontstaan, delen jullie.
Maar erfenissen en schenkingen vallen hier niet standaard onder. Een erfenis betekent dat je spullen van waarde en geld erft als iemand overlijdt. Een schenking is iets van waarde dat je zomaar van iemand krijgt. Dit kan geld zijn, maar het kunnen ook waardevolle spullen.
Zowel erfenissen als schenkingen blijven persoonlijk van de ontvanger. Maar je kunt dit bij de notaris ook anders vastleggen in het contract. Dit doe je in partnerschapsvoorwaarden, hierin leg je vast wat jullie samen delen (zowel spullen als leningen). Deze voorwaarden worden op maat gemaakt, dit kost tijd en dus geld. De kosten hiervoor zijn rond de 700 euro. Maar de prijs kan hoger zijn door jouw eigen wensen. Ook heeft iedere notaris zijn eigen prijs. Vraag vooraf een offerte aan bij de notaris. Dit is een document waarin de notaris een prijs voorstelt, zodat je weet hoeveel het je moet betalen.
Je bent automatisch elkaars erfgenaam. Dit betekent wanneer de ander overlijdt, je de spullen van je partner erft. Erfgenamen leg je gewoonlijk vast in een testament (een officieel document waarin staat wie jouw spullen en geld erft), maar bij geregistreerd partnerschap gaat dit automatisch.
Je hebt ook recht op elkaars pensioen dat tijdens jullie partnerschap wordt opgebouwd.
Een ander voordeel van een geregistreerd partnerschap is dat je makkelijk de stap naar trouwen kunt maken. De meeste zaken zijn al in het contract geregeld, wat niet hoeft te veranderen. Maar trouwen kost wel geld, je trouwt voor de burgerlijke ambt, wat anders is dan de notaris. Je maakt een afspraak bij het gemeentehuis om te trouwen.
Wat ook kan, is een ambtenaar van de burgelijke stand van jouw gemeente uitnodigen op je bruiloft. Hij of zij legt dan het huwelijk officieel vast.
Loopt je relatie toch op de klippen, dan kun je het contract stopzetten. Dit hoeft niet via de rechter, wat bij trouwen wel zo is. Je gaat hiervoor naar de notaris die dit doorgeeft aan de gemeente.
Anders dan bij trouwen zijn er minder feestelijke gebruiken bij geregistreerd partnerschap. Zo geef je elkaar niet het ja-woord en is de rol van getuigen minder groot. Dit kan natuurlijk een voordeel zijn, en voor sommigen juist een nadeel.
Tot slot is geregistreerd partnerschap niet gratis. Je sluit dit namelijk bij de notaris af en moet hiervoor betalen. De kosten hiervoor zijn rond de 700 euro. Maar de prijs kan hoger zijn door jouw eigen wensen. Ook heeft iedere notaris zijn eigen prijs. Vraag vooraf om de prijs bij je notaris.
Beide ouders krijgen bij de geboorte van de kinderen automatisch gezag over hen. Maar alleen als je kinderen tijdens het partnerschap worden geboren. Daardoor hoef je niet naar de rechter om dit aan te vragen. Zonder geregistreerd partnerschap moet dit wel. Ook worden je kinderen automatisch jouw erfgenamen bij geregistreerd partnerschap.
Zonder geregistreerd partnerschap moet een ouder zijn of haar kind erkennen. Als ouders doe je aangifte van geboorte bij de gemeente waar je kind is geboren. Dit is gratis. Deze erkenning betekent nog niet dat je ouderlijk gezag hebt. Je moet dat bij de rechtbank aanvragen. Dit hoeft niet als je een geregistreerd partnerschap hebt.
Gaan jullie toch uit elkaar, dan kun je het contract stopzetten. Je hoeft hiervoor niet naar de rechter, maar wel als jullie samen minderjarige kinderen hebben. Ook geldt er bij een geregistreerd partnerschap een wettelijke alimentatieregeling voor je kinderen. Dit betekent dat je partner meebetaalt aan de kosten voor het onderhouden van jullie kind(eren). Hoeveel dit is, hangt af van jullie inkomens. Dit kun je makkelijk online berekenen. En dus is met een geregistreerd partnerschap alles goed geregeld voor jullie kinderen.
Naast geregistreerd partnerschap bestaat er ook het samenlevingscontract. Bij een samenlevingscontract kun je makkelijk uit elkaar. Je hoeft namelijk net als geregistreerd partnerschap niet naar de rechter. Je zet in het contract hoe het kan worden stopgezet. En heeft je partner schulden, dan deel je deze niet voor de helft als jullie uit elkaar gaan.
Een nadeel van een samenlevingscontract is dat je niet elkaars erfgenaam bent. Want dit moet je apart vastleggen in een testament, wat geld kost. En je hebt geen recht op elkaars pensioen, behalve als je dit in het contract hebt vastgelegd. Ook heb je geen ouderlijk gezag bij een samenlevingscontract, dit moet je apart aanvragen bij de rechter.
Wil jij graag jouw relatie officieel maken? Met een geregistreerd partnerschap leg je één keer financiële zaken vast. Hiermee is alles goed geregeld voor de mensen van wie je houdt. Gaat het toch uit, dan kun je het contract makkelijk stopzetten. Maar tot die tijd, kun je zorgeloos genieten van het leven. Doordat je weet dat financiële zaken goed zijn geregeld. Voor jou, je partner en jullie kinderen!