Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

(Budget)tips

Goedkoop op vakantie? Het kan nog steeds!

Jan Uyttewaal

08 februari 2023

6

minuten leestijd

Goedkoop op vakantie? Het kan nog steeds!

Aan het begin van het jaar beginnen veel mensen met vakantieplannen maken. Maar nu het leven zo duur is geworden, is bezuinigen ook aan de orde van de dag. Toch wil dat niet zeggen dat je niet heerlijk op vakantie kunt gaan dit jaar. Als je het slim aanpakt, zijn er genoeg manieren om goedkoop op vakantie te gaan. Wij geven je graag wat ideeën.

Tip 1: ga op werkvakantie

Werken in het buitenland is toch net wat leuker dan werken in je eigen woonplaats. Je verdient je reis en verblijf direct weer terug en kunt buiten werktijd nog steeds lekker vakantie houden op de plaats van bestemming. Via organisaties zoals Wereldwerk of Yobbers kun je vakantiebanen zoeken in het buitenland. Je kunt zo bijvoorbeeld aan de slag in de horeca, op een camping of op een vakantieresort. Maar ook kantoorwerk kun je vaak prima op afstand doen. Zit je de hele dag achter een computer of overleg je toch al veel met je collega’s via Teams? Dat kan ook prima ‘remote’! Voor freelancers is het zelfs haalbaar om volledig als ‘digital nomad’ te leven en, al werkend, van plek naar plek te reizen.  

 

Tip 2: ga vrijwilligerswerk doen

Naar het buitenland gaan en tegelijkertijd wat goeds doen? Dat is prima te combineren op een vrijwilligersvakantie. Er zijn diverse organisaties (zoals Volunteerworld of Volunteer Correct) die vrijwilligersreizen organiseren in bijvoorbeeld Afrika, Zuid-Amerika of Azië. Hier kun je aan projecten werken met bijvoorbeeld kinderen, dieren of voor het behoud van de natuur. Op deze manier draag je een steentje bij aan een betere wereld. Én ontdek je tegelijkertijd de natuur en cultuur van een ander land.

 

Tip 3: doe aan woningruil

Heb je altijd al eens een poosje als een local in Lissabon of London willen leven? Misschien heeft iemand die daar woont wel dezelfde wens, maar dan voor Amsterdam of Utrecht. Woningruil is een ideale oplossing om, de naam zegt het al, tijdelijk van woning te ruilen. Ongeacht in welk land of in welke plaats je woont. Jouw woningruilmaatje vind je op speciale websites zoals Huizenruil of Home Exchange. Maak goede afspraken en ga op vakantie in elkaars huis! 

Tip 4: vermijd de hotspots

Een kop koffie op een terras in Parijs is een heel stuk duurder dan een koffie in Bordeaux of Valence. Nog voordeliger is het om te kiezen voor een bestemming waar het leven sowieso goedkoper is. Denk aan Riga, Porto, Istanbul of Boedapest. Maar voor elke locatie geldt dat de prijzen het hoogst liggen rondom de toeristische trekpleisters en de grote pleinen. Een paar straten verder lopen, loont dus de moeite.

 

Tip 5: ga kamperen

Voor de echte hotel- en resortliefhebbers moeilijk voor te stellen, maar kamperen kan ook heel leuk zijn. Je kan doen wat je wil op je eigen plekje, met je eigen spullen, zonder rekening te houden met receptie- of restauranttijden. En bovendien is het een stuk voordeliger. De kosten voor je verblijf zijn laag én je kunt gewoon op je eigen plek ontbijten, dineren of borrelen. En voor de haters die zeggen: “maar ik ga ect niet met een wc-rol over de camping!”; dat is echt verleden tijd. De meeste campings hebben gewoon wc-papier, lekkere douches en vaak zelfs föhns, wasmachines en vaatwassers die je kunt gebruiken.

 

Tip 6: ga niet in de schoolvakanties

Ok, deze is niet voor iedereen weggelegd, maar reizen in het laagseizoen scheelt een hele hoop geld! Als je niet aan schoolvakanties gebonden bent, is dit een ideale optie. Bijkomend voordeel: in het laagseizoen is het ook minder druk.

Tip 7: kijk ook eens over de grenzen

Je vertreklocatie kan een enorm verschil maken op de prijs van je vliegreis. Experimenteer bij het boeken door naar andere vertrekluchthavens te kijken. Kies bijvoorbeeld eens voor Eindhoven, Brussel of Düsseldorf.  Woon je dicht bij de grens? Dan kan het enorm schelen om bij een van onze buurlanden te boeken. In Duitsland zijn de kinderkortingen bijvoorbeeld vaak hoger en vallen de schoolvakanties net anders dan bij ons.

 

Tip 8: bespaar op uitjes

Eenmaal op vakantie, wil je natuurlijk ook leuke dingen doen. Het is makkelijk om naar een excursie-aanbieder te gaan en daar een all-inclusive pakket te boeken, maar dat is vaak wel duurder. Met de lokale bus of trein kom je net zo ver en voor minder geld. De meeste steden hebben travelpassen waarmee je 24 of 48 uur onbeperkt met het ov kunt reizen. Supermakkelijk, want zo kun je in elke bus of tram stappen en overal uitstappen waar je wat wil bekijken. In veel landen zijn de musea gratis; altijd of op bepaalde dagen. Even informeren bij de lokale VVV en je weet waar je gratis heen kunt. En wat dacht je van een gratis bezoek aan een mooie kerk of een park?

 

Tip 9: blijf in eigen land

Nederland heeft prachtige gebieden die je vast nog niet allemaal hebt ontdekt. Van Zuid-Limburg of de Zeeuwse kust, tot de Veluwe en Drenthe. Door in eigen land te blijven, bespaar je in ieder geval op de reiskosten. Ook fijn; je vakantie begint direct, zonder uren wachten op vliegvelden en transfers. Wil je echt maximaal besparen, overweeg dan een fietsvakantie. 

 

Kortom; vakantie is heerlijk, op wat voor manier dan ook. Moet je even op de kleintjes letten? Dat is geen reden om niet te gaan! Met een paar andere keuzes, kun je net zo genieten van je vakantie, maar dan voor minder geld. Dat is nog eens win-win! Zo kom je niet alleen uitgerust terug van vakantie, maar blijf je ook financieel gezond.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook