Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Geldhulp

Help ik heb schulden! Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding?

Paulien Noordzij

13 februari 2023

8

minuten leestijd

Help ik heb schulden! Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding?

Als je een lening niet meer kan afbetalen of door achterstallige betalingen schulden hebt opgebouwd, hoe moet het dan verder? Misschien heb je ooit gehoord van kwijtschelding. Dat betekent dat je door een officiële handeling van je schuld wordt bevrijd door de de persoon of instantie die nog geld van je krijgt (de schuldeiser). Soms is het de enige manier om er financieel weer bovenop te komen. Maar wanneer kom je hiervoor in aanmerking en hoe regel je dat? Een lening kwijtschelden, je leest er alles over in dit blog.

Als je jouw schulden niet kunt afbetalen

Als personen of organisaties nog geld van je krijgen en je mist betalingen, is kwijtschelding aanvragen een optie. Maar het is niet de eerste actie die je onderneemt. Schuldeisers doen er eerst natuurlijk alles aan om te zorgen dat je toch betaalt. Denk aan een afbetalingsregeling, waarmee je langer mag doen over de betaling. Het bedrag per periode wordt dan automatisch lager. Maar wat doe je, op het moment dat je écht niet in staat bent je schulden af te betalen?


Het is handig om in contact te blijven met de persoon of organisatie waaraan je nog geld moet betalen. Informeer ze over je situatie en je (on)mogelijkheden. Dat is belangrijk. Want als ze niets van je horen vragen ze hulp aan incassobureaus. Dat zijn bedrijven die achter het geld aan gaan. De kosten hiervan komen vaak voor rekening van degene die moet betalen. Jij dus! Zo beland je van de regen in de drup, omdat de schulden nog hoger worden. 


Het is goed om te weten dat je zelf ook hulp kunt vragen. Hiervoor ga je naar jouw gemeente. Elke gemeente heeft regelingen om haar inwoners met geldproblemen te helpen. De gemeente probeert eerst je schulden op te lossen met de schuldeisers. Een voorwaarde is dan wel dat je in staat bent om iets af te lossen en dat de schuldeiser akkoord gaat met dit bedrag. Is dit niet het geval, is het aanvragen van schuldsanering de volgende stap. Dat is wettelijk geregeld en betekent dat de rechtbank een plan maakt om je schulden en achterstallige betalingen aan te pakken.

Lening kwijtschelden: wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

Een lening laten kwijtschelden is het laatste redmiddel. Of je ervoor in aanmerking komt, is bij elke lening anders. Kwijtschelding van jouw schuld kost de schuldeiser geld. Logisch dus, dat zij zelf bepalen of jouw schuld wel of niet kan worden kwijtgescholden. In sommige gevallen is het antwoord nee. En omdat je geen geld hebt, laten ze dan beslag leggen op jouw bezittingen. Of het nu gaat om kwijtschelding van belasting, studiefinanciering, het UWV of een andere schuldeiser, je vraagt bij de instanties zelf naar de regels. Vaak staat het op de website. En anders neem je contact met ze op. Als voorbeeld gaan we in de volgende alinea in op kwijtschelding van een studieschuld.

Wanneer kan je kwijtschelding van je studieschuld aanvragen?

Een studieschuld kan flink oplopen. En voldoende inkomen na de studie is niet gegarandeerd. Misschien lukt het niet om de studie af te ronden en een goede baan te krijgen. Of misschien word je ziek of krijg je een ongeluk waardoor je niet verder kon met de studie. Hoe moet dat dan met de studieschuld? Wanneer kan je een kwijtschelding van je studieschuld aanvragen? Er zijn drie situaties waarbij kwijtschelding van een lening bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) voor komt.

  1. Je kunt de schuld niet binnen de afgesproken tijd terugbetalen.
  2. Je overlijdt.
  3. Door medische redenen kan je niet terugbetalen.

Kwijtschelding aanvullende beurs

Kwijtschelding van de aanvullende beurs kan je na twee jaar aflossen aanvragen. DUO is zo aardig om je hierover een brief te sturen. Je moet aan drie voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Haalde je het diploma niet binnen 10 jaar, heb je een laag inkomen én ben je op tijd met de aanvraag? Dan wordt de schuld kwijtgescholden. Het aanvragen van deze kwijtschelding doe je via Mijn DUO of door middel van een formulier.


Kwijtschelding door een medische reden gebeurt alleen in bijzondere gevallen. Hiervoor neem je contact op met DUO. Alle informatie over het kwijtschelden van je studieschuld en de contactinformatie vind je op deze pagina op de website van DUO.

Kwijtschelding aanvragen voor andere schulden

Ook voor andere schulden is het mogelijk om -als laatste redmiddel- een kwijtschelding aan te vragen. Denk aan de waterschapsbelasting die je een keer per jaar moet betalen. Als je er geen geld voor hebt, ontstaat er een schuld. Of een schuld bij het UWV die ontstaan is doordat je een uitkering moet terugbetalen. Hetzelfde kan gebeuren bij de belasting die je elk jaar aan de gemeente moet betalen. Wil je in aanmerking komen voor kwijtschelding van een belastingaanslag die je niet kunt betalen? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Je inkomen, wat je aan anderen moet betalen en welke bezittingen je hebt. Kwijtschelding voor belasting als ondernemer ligt weer anders. Dan moet je al een akkoord hebben met de schuldeisers. Voor motorrijtuigenbelasting, personenauto’s en motorrijwielen en zware motorrijtuigen en in- en uitvoerrechten krijg je als ondernemer nooit kwijtschelding.

Hulp bij schulden en het aanvragen van kwijtschelding

Maak jij je zorgen over je geldzaken omdat je niet meer alles kunt betalen? Dat is alles behalve leuk. Gelukkig zijn er mensen die je kunnen helpen. Of het nu gaat om een hulp van de gemeente, van de rechtbank, of een lening kwijtschelden, je hoeft het niet alleen te doen. Hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe groter de kans, dat je er financieel weer bovenop komt. De schuldhulpverleners van jouw gemeente weten precies welke stappen er nodig zijn. Kijk ook op deze pagina van Rijksoverheid voor meer informatie over schuldhulpverlening.

Dus, als je schulden hebt en je vindt het lastig om je leningen af te betalen, dan is kwijtschelding misschien een uitkomst. Onthoud, kwijtschelding is het laatste redmiddel en is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de regels van de schuldeiser. Maar wees niet bang om actie te ondernemen, want het kan de eerste stap zijn naar een financiële reset en een nieuwe start!

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook