Familie & relatie
Jan Uyttewaal
29 maart 2022
4
minuten leestijd
Zakgeld. Geef je kinderen gewoon een zak geld of zit er meer achter? Onder het mom van 'jong geleerd is oud gedaan', wordt er aangemoedigd om kinderen al vroeg te leren omgaan met geld. Lessen die je leert als je jong bent, neem je de rest van leven mee. Daarom geven wij vier tips die jou helpen om een kind met zakgeld om te laten gaan.
De meeste kinderen kunnen al tot 10 tellen voordat ze naar de basisschool gaan. Alleen is een simpel rijtje getallen opnoemen natuurlijk iets heel anders dan de waarde kennen van deze getallen. Het leren rekenen begint bij de meeste kinderen vanaf groep 1, als zij vijf jaar oud zijn. Wanneer kinderen beginnen met de waarde inzien van getallen, kan je ook beginnen met hen de waarde van geld aan te leren.
Begin met 30 à 50 cent per week, zodat zij zelfstandig een snoepje kunnen kopen. Of wanneer je op een warme dag ijsjes haalt bij de ijscoman, kan je je kind laten afrekenen met jouw kleingeld. Hierdoor leren zij al gauw dat niets gratis is en dat dingen geld kosten.
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 31% van de kinderen geen zakgeld krijgt. Ouders noemen voornamelijk als reden dat hun kind geen eigen geld nodig heeft, omdat het kind toch krijgt wat hij of zij wil. Hoewel het erg mooi is om zoveel voor je kind te willen doen, leert een kind op deze manier nooit de waarde van geld. Een kind heeft er heel veel aan om te leren dat geld niet iets vanzelfsprekends is, hier heeft een kind de rest van zijn of haar leven profijt van.
Geef een kind daarom vanaf het vijfde levensjaar zakgeld en doe dit in de eerste jaren altijd contant. Door kinderen contant geld te geven wordt het tastbaar en kunnen zij inzien dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Geef dit geld in uiteenlopende munten aan je kind, zo leert een kind de verschillende waarde van de munten.
Bedenk wat een kind moet kopen van het zakgeld en laat hiervan de hoogte van het bedrag afhangen. Naarmate kinderen ouder worden kan je hen meer laten kopen van hun eigen zakgeld. Kinderen van vijf à zes jaar oud zullen voornamelijk snoepjes of ijsjes kopen van hun geld, terwijl oudere kinderen ook zoiets als speelgoed willen kopen. Hieronder vind je een handige indicatie van verschillende bedragen die jij wekelijks aan een kind kunt geven.
Het is belangrijk dat je kinderen aanleert dat geld niet altijd in een keer hoeft worden uitgegeven. Geef je kind een vrolijke spaarpot, waar het geld in kan stoppen. Het werkt super motiverend om te zien en te horen dat een spaarpot steeds voller raakt. Bedenk samen een concreet spaardoel, bijvoorbeeld een spel of speelgoed, ga na hoeveel dit kost en hoe lang het duurt om dit bedrag bij elkaar te sparen. Open eens in de zoveel tijd samen de spaarpot, zodat je samen het geld kunt tellen en kijken hoe het sparen gaat.
Houd er wel rekening mee dat je een kind niet alleen moet laten focussen op het sparen. Zakgeld moet juist worden gezien als leergeld en een kind moet ook aankopen kunnen doen waarvan het achteraf spijt krijgt. Hanteer vervolgens wel de op=op-regel en spring niet bij als het geld op is. Laat kinderen juist fouten maken, hier leren ze van en dit draagt bij aan hun financiële ontwikkeling. Je kan natuurlijk kinderen wel een klusje laten doen tegen betaling, zo zien zij dat werken voor geld loont.
Wanneer een kind oud genoeg is, meestal vanaf een jaar of tien, kan je een betaal,- en spaarrekening openen. Stort vervolgens een deel van het zakgeld op de betaalrekening en geef een deel van het zakgeld alsnog contant. Hierdoor wordt duidelijk dat zowel cash als geld op de bank dezelfde waarde heeft. Laat kinderen geld overmaken tussen de verschillende rekeningen. Zo zorg je dat een kind op een spelende manier wegwijs wordt met een bankapp.
Ook kan je een kind laten meekijken wanneer je zelf bezig bent met jouw eigen bankzaken. Laat zien dat jouw baas geld stort op jouw rekening en dat jij ook een eigen spaardoel hebt. Op die manier wordt het voor hen inzichtelijk waar jouw geld vandaan komt of waar geld überhaupt vandaan komt.
Het is natuurlijk wel enorm belangrijk dat je het kind attendeert op de gevaren van een pinpas. Stuur aan op de urgentie van het geheimhouden van de eigen pincode, leer een kind dat hij of zij de pincode afschermt met de hand en laat zien hoe gevaarlijk snel contactloos betalen werkt. Zoals je misschien zelf merkt gaat geld uitgeven met een pinpas behoorlijk snel, pin daarom soms een bedrag samen bij de pinautomaat. Op die manier wordt het geld dat op de bankrekening staat tastbaar en wordt er aangeleerd dat het geld net zo veel waard is.