Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Werk

Hoger salaris? Houd hier rekening mee

Paulien Noordzij

17-11-2022

5

minuten leestijd

Hoger salaris? Houd hier rekening mee

Een hoger salaris door een nieuwe baan, promotie of opslag? Dat is fantastisch! Daar heb je vast heel hard voor gewerkt, van harte gefeliciteerd. Meer verdienen kan er ook voor zorgen dat andere inkomsten dalen of wegvallen. Weten waar je rekening mee moet houden voordat je naar je favoriete online shop doorklikt? Lees dit blog en weet waar je aan toe bent.

Toeslagen en salaris

Toeslagen en salaris zijn als yin en yang, ze vullen elkaar aan en vormen samen jouw inkomen. Bij een lager salaris heb je soms recht op toeslagen. Bij een hoger salaris kan het zijn dat de toeslagen zoals zorgtoeslag en huurtoeslag afgebouwd worden of zelfs wegvallen.  Wat mag je verdienen voor toeslagen? En wat betekent dit nu je meer bent gaan verdienen? De inkomensgrens verandert elk jaar. Bekijk hier de actuele inkomensgrens voor zorgtoeslag en of je hier nog onder valt. Krijg je (ook) huurtoeslag? Bekijk hier tot welk salaris je recht hebt op huurtoeslag en of de huurtoeslag lager wordt of stopt, doordat je nu een hoger salaris hebt. Heb je kinderen? Dan heb je misschien ook een kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag waar iets in verandert.

Geef zelf wijzigingen door

Toeslagen als aanvulling op je salaris worden geregeld bij de Belastingdienst. Zij weten natuurlijk nog niet dat je meer bent gaan verdienen. Die wijziging moet je zelf binnen 4 weken aan de Belastingdienst doorgeven. Als je dat niet doet, kan het zijn dat je teveel aan toeslagen ontvangt, die je -heel vervelend- op een later moment weer moet terugbetalen. Alle wijzigingen die je moet doorgeven in verband met toeslagen en salaris doe je hier.

Gemeentelijke inkomensondersteuning

Bij een laag inkomen kan het zijn dat je naast de toeslagen op je salaris die we hierboven noemden, ondersteuning krijgt vanuit de gemeente waar je woont, in de vorm van algemene bijstand en een individuele inkomenstoeslag. Als je salaris nu hoger is dan het sociaal minimum, heb je geen recht meer op deze ondersteuning. Het sociaal minimum verandert elk halfjaar. Bekijk op de website van het UWV het sociaal minimum voor jouw situatie. Doorgeven dat je meer bent gaan verdienen omdat het invloed heeft op je gemeentelijke inkomensondersteuning doe je in de meeste gevallen online, via de website van jouw gemeente.

De gevolgen van een hoger salaris als eenverdiener of tweeverdiener

Bij toeslagen geldt dat als je een toeslagpartner hebt, je kijkt naar het jaarlijks inkomen van jullie samen. Dus ook als je partner een hoger salaris krijgt, kan dat iets betekenen voor jullie gezamenlijke inkomen. Je hebt een toeslagpartner als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Maar er zijn meer situaties waarin je toeslagpartners bent. Ook iemand die op jouw adres ingeschreven staat, kan je toeslagpartner zijn. Niet als die persoon een onderhuurder van je is, maar bijvoorbeeld wel als jullie samen een kind hebben of samen eigenaar zijn van de koopwoning waar jullie allebei in wonen. Check het even goed. Alle situaties waarin je toeslagpartners van elkaar bent staan op deze pagina van de belastingdienst.

Ruimte om te sparen

Maakte je geen gebruik van toeslagen en is het bedrag dat je erbij krijgt pure winst? Of ga je er ondanks de wijzigingen met betrekking tot jouw toeslagen goed op vooruit? Dat is natuurlijk superfijn. Het betekent dat je nu meer geld hebt om uit te geven. Tijd om jezelf wat meer leuke dingen te gunnen. Toch geven we je graag even een reminder, dat je ook (een deel van) het bedrag dat je erbij krijgt, opzij kan zetten. Spaar bijvoorbeeld voor grotere uitgaven zoals een auto of een vakantie. En als je dat nog niet doet, zou het ook verstandig zijn om een buffer op te bouwen. Als je voor onverwachte financiële uitdagingen komt te staan is dat natuurlijk heel fijn om te hebben. Als de wasmachine kapotgaat of het dak lekt. Of stel dat je onverwachts je baan kwijtraakt en je inkomen weer zakt, dan ben je blij dat je nog een spaarrekening hebt.

Hoger salaris is altijd goed nieuws

Als jouw toeslagen afgebouwd worden of helemaal stoppen doordat je een hoger salaris krijgt, is dat een tegenvaller. Je gaat dus niet zoveel omhoog als je misschien gedacht had. Twijfel je hierdoor of je die nieuwe baan of functie wel moet accepteren? Niet doen! Die opslag, promotie of nieuwe baan is altijd goed nieuws. Ten eerste: wees trots dat je jezelf financieel redt. En ten tweede: het is een opstapje voor je verdere toekomst. Je klimt hiervandaan minimaal een keer per jaar weer verder met je salaris. En het is niet te hopen, maar weet ook dat een WW-uitkering op de hoogte van je salaris berekend wordt, en niet op toeslagen. Dus geef jezelf hoe dan ook een welverdiend schouderklopje. Je bent supergoed bezig.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook