Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Werk

Ik ga minder verdienen, wat nu?

Lonnneke de Kroon

13 februari 2023

4

minuten leestijd

Ik ga minder verdienen, wat nu?

Minder verdienen doe je meestal niet vrijwillig. Je raakt een baan kwijt, wordt arbeidsongeschikt of je gaat naar een nieuwe baan met minder loon; het kan allemaal. Soms kiezen mensen er bewust voor om minder te verdienen, omdat ze meer willen genieten van het leven. Deze stroming zal de komende jaren naar verwachting toenemen. Voor iedereen die minder gaat verdienen, hebben we wat belangrijke punten op een rijtje gezet.

Wat zijn de gevolgen van minder verdienen? 

Minder verdienen klinkt heel zwaar, en dat kan soms ook zo ervaren worden, maar het kan ook voordelen hebben. Om te beginnen is het afhankelijk van of het jouw eigen keuze was of dat je noodgedwongen (deels) thuis kwam te zitten. In het laatste geval is het natuurlijk niet een heel positief verhaal, maar gelukkig schijnt achter de wolken altijd de zon!

Of je nu opgelucht bent dat je niet (of minder) hoeft te werken of plotseling thuis komt te zitten: je hebt tijd om handen. Die tijd kan je besteden door een nieuwe baan te zoeken, een bedrijf op te richten, een studie op te pakken en nieuwe herinneringen te maken. Maar niet voordat je de noodzakelijke administratieve rompslomp hebt geregeld. Begin met toepassing van de WerkUrenBerekenaar, zodat je exact weet waar je aan toe bent. Deze tool berekent de financiële gevolgen van een lager salaris.

Toeslagen en salaris

Toeslagen en salaris vormen samen jouw inkomen. Een lager salaris kan betekenen dat je recht hebt op toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Een hoger salaris kan echter resulteren in een afbouw of zelfs het vervallen van deze toeslagen. Wat mag je verdienen voor toeslagen? En wat betekent dit nu je minder bent gaan verdienen? Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele inkomensgrenzen voor deze toeslagen.

Bekijk hier de actuele inkomensgrens voor zorgtoeslag. Krijg je (ook) huurtoeslag? Check hier tot welk salaris je recht hebt op huurtoeslag en of de huurtoeslag hoger wordt, doordat je nu een hoger salaris hebt. Heb je kinderen? Dan heb je misschien recht op kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag waar iets in veranderd.

Geef zelf wijzigingen door

Toeslagen die aan je salaris worden toegevoegd, worden geregeld door de Belastingdienst. Zij zijn nog niet op de hoogte van dat je minder gaat verdienen. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze wijziging binnen 4 weken door te geven. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je toeslagen misloopt.  Daarom is het belangrijk dat je online doorgeeft wat er verandert in jouw inkomen. Dat doe je hier.

Zorg ervoor dat je met alle geldstromen van en naar de Belastingdienst rekening houdt. Dus inkomstenbelasting, maar ook huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Heb je minder inkomsten, dan heb je soms wel recht op honderden euro’s per maand extra. Een keertje dubbel controleren is geen overbodige luxe!

Gemeentelijke inkomensondersteuning

Bij een laag inkomen kan het zijn dat je naast de toeslagen op je salaris die we hierboven noemden, ondersteuning krijgt vanuit de gemeente waar je woont, in de vorm van algemene bijstand en een individuele inkomenstoeslag. Het sociaal minimum verandert elk halfjaar. Bekijk op de website van het UWV het sociaal minimum voor jouw situatie. Doorgeven dat je minder bent gaan verdienen omdat het invloed heeft op je gemeentelijke inkomensondersteuning doe je in de meeste gevallen online, via de website van jouw gemeente.

Kan je ergens op besparen?

Als je minder gaat verdienen, dan is het waardevol om nog eens goed naar je budget te kijken. Heb je misschien overbodige abonnementen, kun je overstappen naar een goedkopere verzekeringsmaatschappij of energieleverancier of is het mogelijk om tijdelijk wat minder uit te geven aan luxe? Ook kan je mogelijkerwijs de kinderopvang stopzetten, omdat je meer thuis zal zijn of de auto de deur uit doen. Nibud geeft als richtlijn aan dat je maximaal de helft van je inkomen aan vaste lasten kwijt zou moeten zijn. Zit je hierboven? Ga dan sowieso op onderzoek uit en maak een beter budgetplan!

Hoe zit het met je pensioenpot? 

Naast het doorgeven van deze veranderingen in je inkomen, zijn er nog een aantal zaken om op te letten. Had je bijvoorbeeld eerst een baan en ben je die compleet verloren of ben je minder gaat werken? Dan bouw je waarschijnlijk ook minder pensioen op. Is dit voor heel tijdelijk dan is het niet iets om wakker van te liggen. Is het voor langere tijd dan doe je er goed aan om zelf pensioen op te bouwen. Wil je weten hoe je dit op slimme wijze doet, bekijk dan eens de site van het Nibud

Ben je of was je in loondienst, dan had je recht op vakantiegeld. Misschien spaarde je dit op, deed je er grote aankopen mee of ging je er echt van op vakantie. Hoe dan ook, dat geld moet je nu deels of volledig missen. Daarom doe je er verstandig aan om hier in je budget rekening mee te houden. Laat je eventueel goed informeren over hoe je dit verlies in inkomen gaat opvangen. Denk aan sparen, beleggen of je lifestyle aanpassen.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevolgen en voordelen van minder inkomen, zodat je weet wat je rechten zijn en hoe je de nodige administratie op orde kunt brengen. Maar onthoud ook, dat minder verdienen soms ook tijd en kansen biedt om nieuwe dingen te ontdekken en te ondernemen.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook