Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

(Budget)tips

In financiële topconditie met dit budgetplan

Gabriëlla Modderman

18 augustus 2022

5

minuten leestijd

In financiële topconditie met dit budgetplan

Het is stressvol om elk dubbeltje te moeten omdraaien, maar een budgetplan helpt jou op weg. Krijg zicht op je financiën door de 50/30/20-regel én ons budgetplan te gebruiken. Hoe je dat lees je hier.

Wat is de 50/30/20-regel?

Het klinkt misschien een beetje suf, maar door te budgetteren kan je in korte tijd jouw financiële positie beter maken. Door een goed plan te maken, open je deuren en voel je een last van je schouders vallen, op verbazingwekkend eenvoudige wijze. Ook als je op dit moment geen financiële druk voelt, kun je met de 50/30/20-regel toch je financiële plaatje verbeteren. Deze manier van budgetteren is een manier om jouw uitgaven in lijn te krijgen met jouw inkomsten. Stop met moeilijke methodes en start met inzicht krijgen!

De 50/30/20-regel in een notendop

De meeste mensen krijgen hun inkomsten maandelijks op hun rekening bijgeschreven. Dit netto-inkomen verdeel je onder in verschillende (denkbeeldige) potjes, namelijk:

Zo ziet jouw kasboekje er vanaf komende maand uit

Hoe werkt deze vorm van budgetteren en hoe start je ermee? Als je gezonder wilt leven kun je beter vandaag nog beginnen, maar de 50/30/20-regel breng je het liefst aan het begin van de maand in de praktijk.

Volgens het Nibud gaat de helft van onze inkomsten op aan vaste lasten. Vaste lasten zijn terugkerende belangrijke uitgaven, zoals je huur, hypotheek, ziektekostenverzekering, energierekening en boodschappen. Met een gemiddeld netto maandinkomen van € 2.500, heb je dus € 1.250 per maand voor je vaste lasten.

De andere helft is bedoeld voor de andere twee categorieën. Als we blijven bij het maandinkomen van hierboven, dan blijft er € 750 over voor persoonlijke behoeften en € 500 voor sparen en schulden aflossen. Om volledig inzicht te krijgen in jouw kasboek, gebruik je ons handige spendingplan.

Gebruik dit handige stappenplan voor jouw unieke situatie

Met een spendingplan kan je pas echt stappen zetten. Dit keer geen ingewikkeld plan met moeilijke formules, maar een eenvoudige opzet met maximaal resultaat. Laten we direct van start gaan en jouw financiële positie verbeteren. 

  1. Maak een lijst van al jouw inkomsten. Denk aan je eigen salaris, dat van je eventuele partner, extra verdienmodellen en misschien passief inkomen;
  2. Maak een lijst van al je maandelijkse uitgaven. Pak je bankafschriften of je bank-app erbij en kijk eens naar jouw huishoudelijke uitgaven. Denk aan je huur, autokosten, ziektekosten, verzekeringspremies, sportabonnementen en Netflix;
  3. Breng nu de variabele kosten in kaart. Dit zijn de Starbucks koffietjes, vakanties, impulsieve aankopen en uitjes met vrienden. Zoek ze op in je bankomgeving en maak ook hier een lijst van;
  4. Verdeel de uitgaven onder in categorieën. Welke zaken zijn verplicht of belangrijk, welke geven je een goed gevoel en wat zijn de extraatjes waar je ook zonder kunt? Als je kosten kunt besparen, dan is dat mooi meegenomen!;
  5. Trek de uitgaven af van je inkomsten. Misschien houd je over, misschien heb je tekort of zou je gewoon graag meer speling zien.

Wat je situatie ook is: je weet nu waar je aan moet werken! De 50/30/20-regel biedt uitkomst voor iedereen, in elke situatie. Door het heft in eigen handen te nemen werk je aan overzicht en duidelijkheid. De pijnpunten breng je zelf in kaart met ons spendingplan, zodat je weet hoe je beter voor jezelf kan zorgen. Niet alleen voor de jou van vandaag, maar ook voor de jou van morgen. Succes!

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook