Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Werk

Op welke toeslagen heb ik recht?

Paulien Noordzij

22-12-2022

4

minuten leestijd

Op welke toeslagen heb ik recht?

Kan jij wel wat financiële hulp gebruiken en vraag je je af of je recht hebt op toeslagen? Voor jou schreven we deze blog. Misschien klinkt het woord je een beetje eng in de oren door de toeslagenaffaire. Maar toeslagen zijn er om je te helpen met financiële ondersteuning. Maar wat zijn toeslagen? Welke soorten toeslagen bestaan er? Voor wie zijn ze bedoeld en wanneer heb je er recht op? Of loop jij met de vraag ‘voor welke toeslagen kom ik in aanmerking?’ Lees dan snel verder, we leggen het uit in dit blog.

Wat zijn toeslagen?

Een toeslag is financiële hulp van de overheid. Mensen met lage inkomens kunnen met een toeslag belangrijke zaken in het leven blijven betalen. Dit wordt geregeld via Mijn toeslagen van de Belastingdienst. Dit zijn de verschillende soorten toeslagen die we in Nederland kennen:

Voor welke toeslagen kom ik in aanmerking: maak een proefberekening

Om te ontdekken op welke van deze toeslagen je recht hebt kan je op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken. Let op, in sommige gevallen kan je de proefberekening beter niet gebruiken. Bijvoorbeeld als je bijzonder vermogen hebt. Dat is vermogen dat niet meetelt voor huurtoeslag zorgtoeslag en kindgebonden budget. Voorbeelden daarvan zijn vermogen van kinderen, smartengeld en vergoedingen voor ziekte en lichamelijk letsel. Ook als je in het buitenland woont of te maken hebt met een bijzondere huursituatie kan je de proefberekening beter niet gebruiken. Meer informatie over bijzonder vermogen en wat bijzondere huursituaties zijn vind je ook op de pagina van de proefberekening.

Zorgtoeslag aanvragen

In Nederland ben je vanaf je 18e verplicht om minimaal een basiszorgverzekering af te sluiten. Behalve de zorgpremie die je moet betalen, heb je binnen de basisverzekering ook te maken met het zogenaamd eigen risico. De kosten voor zorg die je nodig hebt binnen dit bedrag betaal je zelf. Gaan de kosten over dit bedrag heen? Dan betaalt de verzekering de kosten voor je.

Al met al heb je best wat kosten aan de zorgverzekering. Als je onder een bepaalde inkomensgrens zit, helpt de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden met zorgtoeslag. Kom je ervoor in aanmerking? Dan vraag je de zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst door in te loggen op Mijn toeslagen met je DigiD. Lees hier alles over zorgtoeslag, inclusief de actuele inkomensgrens, met en zonder toeslagpartner.

Huurtoeslag aanvragen

Woon je in een huurwoning, is je inkomen onder een bepaalde grens en voldoet de hoogte van de huur ook aan de voorwaarden? Dan kan je een toeslag krijgen om je huur te betalen. De precieze hoogte van je inkomen en de bedragen waartussen je huurkosten moeten vallen om in aanmerking te komen veranderen elk jaar. Lees hier de actuele voorwaarden om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Ook deze toeslag vraag je aan via Mijn toeslagen, het portaal van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Als je kinderen en een baan hebt, is er opvang nodig. Natuurlijk wil je dat jouw kind goed opgevangen wordt en dat kost geld. De kinderopvangtoeslag is financiële steun om de kosten voor kinderopvang te betalen. Hiervoor moeten jullie als ouders allebei werken of een opleiding of inburgeringscursus volgen waardoor jullie niet elke dag zelf voor jullie kinderen kunnen zorgen. Belangrijke voorwaarden zijn verder nog dat het kind bij je woont en de opvang geregistreerd is bij het Landelijk Register Kinderopvang.

Kindgebonden budget aanvragen

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Als je al een van bovenstaande toeslagen krijgt, krijg je het kindgebonden budget automatisch als je aan de voorwaarden voldoet. Dat heeft weer te maken met de hoogte van het inkomen van jou en je partner. Ook mag je niet teveel vermogen bezitten en moet je al kinderbijslag ontvangen.

Tips bij het aanvragen van toeslagen

De vragen ‘wat zijn toeslagen’ en ‘voor welke toeslagen kom ik in aanmerking’ hopen we hierbij beantwoord te hebben. Tot slot hebben we nog een paar tips die handig zijn als je aan de slag gaat met het aanvragen van toeslagen.

Als er iets in je situatie is veranderd, bijvoorbeeld aan je inkomen of woonsituatie geef dit dan door. Het kan zijn dat je recht op toeslagen komt te vervallen. Als je het vergeet moet je de ten onrechte ontvangen toeslagen terugbetalen. En dat is vooral erg vervelend als je het geld al uitgegeven hebt.

Er is veel te lezen over toeslagen op allerlei websites, zo ook deze. Wij verwijzen je niet voor niets door naar de website van de Belastingdienst. De voorwaarden veranderen elk jaar en alleen bij de Belastingdienst weet je zeker dat de informatie altijd actueel en daardoor het meest betrouwbaar is.

Online vind je partijen die het aanvragen van toeslagen of zelfs het doorgeven van wijzigingen tegen betaling uit handen willen nemen. Dat is niet nodig. Je kunt het zelf en dan kost het je niets.

Als je al eerder recht had op toeslagen zonder het te weten, kan je die toeslagen alsnog met terugwerkende kracht aanvragen. Alleen de kinderopvangtoeslag gaat maar tot 3 maanden terug.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook