Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Wonen

Sparen voor je eerste huis

Gabriëlla Modderman

03-01-2023

7

minuten leestijd

Sparen voor je eerste huis

Wat fijn dat je van plan bent om een huis te gaan kopen, gefeliciteerd! Je hebt misschien al wat onderzoek gedaan, dus dan weet je dat een huis kopen geld kost. Veel geld. En dat de woningmarkt de laatste jaren enorm oververhit is geraakt werkt ook niet in het voordeel van de starter. Daarom is het belangrijk om geld te sparen, zodat je een mooi potje kan meenemen naar de bank. In dit artikel nemen we je mee in de kosten rondom het kopen van je eerste huis, zodat je goed voorbereid te werk gaat.

Deze kosten kom je tegen bij het kopen van je eerste huis

Laten we beginnen bij het voor de hand liggende: je hebt eigen geld nodig om een deel van de kosten te dekken. De regels voor starters zijn de afgelopen jaren strenger geworden en daarbij kun je bijvoorbeeld de kosten voor de koper niet meer onderbrengen in het hypotheekbedrag. Je moet dus eigen geld meenemen en om dat bij elkaar te verzamelen, is sparen heel belangrijk.

De kosten koper en de aankoop van het huis zijn vaak duidelijke begrippen bij het kopen van een een starterswoning. Maar wat zijn nou echt de standaardkosten? Waar moet je rekening mee houden op financieel gebied bij het kopen van je eerste eigen huis?

Hypotheekbedrag

Zodra je gaat rondkijken voor een eigen huis, is het verstandig om alvast te informeren hoeveel je kunt lenen. Je maximale hypotheek hangt onder andere af van:

De meeste punten kun je voorafgaand aan je zoektocht uitzoeken, maar de woningwaarde is specifiek voor iedere vastgoedobject. En een heel belangrijk punt. Je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor verduurzaming van een woning mag je extra lenen, tot 106% van de marktwaarde. Dit zijn dus alleen de kosten voor het huis zelf. Maar, het kan wel zo zijn dat je alsnog zelf een bedrag moet bijleggen als het aankoopbedrag de woningwaarde overstijgt. 

Staat een huis te koop voor €395.000,- en doe jij een bod van 410.000 euro, zorg dan wel dat dit bod ook binnen de marktwaarde valt. Want als de getaxeerde marktwaarde uitkomt op €400.000,- dan moet je als koper nog €10.000,- op een andere manier financieren. Dit geldt ook als je maximaal te lenen hypotheekbedrag niet toereikend is voor het type huis dat je wilt kopen.

Kosten koper

Naast een hypotheek bedrag moet je rekening houden met de kosten koper (k.k.). Dit zijn eenmalige kosten die bestaan uit heel veel verschillende kosten, die afhankelijk van je persoonlijke situatie op jouw woningaankoop van toepassing zijn. We lichten de eenmalige kosten kort toe. 

Makelaarskosten

Als je als starter op de woningmarkt steeds achter het net vist, dan is het verstandig om een makelaar in te schakelen die het woningaanbod voor je in de gaten houdt. Zo vergroot jij je kansen op een succesvolle aankoop. De kosten van de makelaar zijn ongeveer 1-1,5% van de aankoopsom, maar heel veel makelaars rekenen een vaste tarief van gemiddeld €3000,-.

Notariskosten (aftrekbaar)

Champagne, daar eindigt het mee bij de notaris. Maar voordat het zover is moet de aankoop officieel worden bevestigd door een notaris. Dit gebeurt via een leveringsakte en een hypotheekakte. In het geval van nieuwbouw alleen een hypotheekakte. Houd rekening met ongeveer €600,- per akte.

Taxatiekosten (aftrekbaar)

De meeste hypotheekverstrekkers eisen een taxatierapport van een onafhankelijke partij om aan te tonen dat de woningwaarde voldoende is als onderpand van de hypotheek. Voor een taxatie op locatie moet je rekening houden met gemiddeld €600,-. Let wel op dat je een erkend taxateur inschakelt, anders accepteert de hypotheekverstrekker het rapport niet. Dit kunt je zien aan een inschrijving in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Hypotheekadvieskosten (aftrekbaar)

Een hypotheekadviseur kan je bijstaan in het bepalen van de meest passende hypotheek. Hij of zij geeft advies voor je opties en helpt de hypotheekaanvraag rond te krijgen. Je kunt ook kiezen voor het afsluiten van een hypotheek zonder advies. In dit geval zijn de kosten lager. Gemiddeld komen deze kosten uit op €1500,-. 

Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (aftrekbaar)

De Nationale Hypotheek Garantie geeft kopers met een woning tot €405.000 een rentevoordeel en als bijkomend voordeel een gratis bemiddelaar in geval van financiële problemen. Voldoe je aan de NHG-voorwaarden, dan is het verstandig om hiervoor te kiezen. Je betaalt wel eenmalig aanvraagkosten ter hoogte van 0,6% van je hypotheeksom. Maar dat verdien je door het rentevoordeel binnen 3 jaar terug. 

Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaande woning en ben je ouder dan 34 jaar, dan betaal je ook 2% overdrachtsbelasting. Koop je een woning samen met je partner, die nog wel onder deze leeftijdsgrens zit, dan hoef je alleen over de helft van de aankoopsom 2% af te rekenen. 

Bankgarantie 

Koop je een woning, dan vraagt de notaris zo’n 10% van de koopsom als aanbetaling. Maar je  kunt dit ook regelen met een bankgarantie. Als vergoeding voor de administratieve handelingen kost dit je 0,1% van de koopsom. 

Bouwkundige keuring

Als laatste noemen we de bouwkundige keuring. Hoewel dit niet verplicht is, levert zo’n keuring je wel een goed beeld op van wat je nu eigenlijk koopt en in geval van gebreken kan het je ook nog eens onderhandelingsruimte in de aankoopsom opleveren. 

Spaargeld is nodig

Het maakt verschil of je droomwoning een bestaande of nieuwbouwwoning is, want voor bestaande bouw zijn de totale kosten koper gemiddeld 5% van de aankoopprijs, terwijl deze voor een nieuwbouwwoning ongeveer 3% zijn. Reken je dit om naar een woning van €400.000,- dan moet je bij een bestaande woning als snel 20.000 euro eigen geld inbrengen en bij nieuwbouw €12.000,-.

Zoals je ziet komen er een hoop kosten om de hoek bij de aankoop van je eerste woning. Niet getreurd, een deel kun je terugkrijgen bij de Belastingaangifte. Neemt niet weg dat het belangrijk is dat je van tevoren voldoende geld opzij zet om deze kosten te kunnen betalen én ook nog eens wat geld overhoudt om je droomwoning na de sleuteloverdracht in te richten. 

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook