Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

(Budget)tips

Spullen kapot? Repareren is vaak goedkoper dan nieuw kopen

08 februari 2023

7

minuten leestijd

Spullen kapot? Repareren is vaak goedkoper dan nieuw kopen

Je kent het wel: je hebt een broek in gedachte die je wilt aandoen vandaag. Maar de rits is kapot. Misschien heb je al helemaal zin gekregen om te gaan winkelen. En een nieuwe broek te kopen. Maar het kan ook anders! Breng je broek naar de kleermaker en laat de rits repareren. Of denk ook aan spullen zoals je laptop die steeds vaker vastloopt en gerepareerd kan worden. Naast dat repareren duurzamer is, geniet je ook het langst van je spullen. Ook is het vaak een stuk goedkoper dan de kapotte spullen nieuw te kopen.

Versleten of kapotte kleding

Kledingstukken die je veel draagt, gaan nu eenmaal kapot. Maar dat betekent niet dat je ze altijd weg hoeft te doen. Soms kan een kledingstuk makkelijk gemaakt worden, een gat in een shirtje kan misschien precies bij de naad (de lijn waar het kledingstuk is genaaid) zitten. Dat kan vaak makkelijk gerepareerd worden. Of een zoom laat los, bijvoorbeeld de omslag onderaan je broekspijp. Dan is dat makkelijk vast te naaien. Soms is dat goed zelf te doen met naald en draad. Ben je een beetje handig, probeer het dan zeker eens uit! Maar een kleermaker kan dit vaak ook voor een klein prijsje voor je doen. 


Een andere goede tip is om je kleding tweedehands te kopen. Past het niet helemaal, laat het dan op maat maken. Dit kan bij de kleermaker, of je kunt het zelf proberen. Denk dan bijvoorbeeld aan een broek die iets te lang is, of een katoenen jas waarvan de mouwen iets te lang zijn. Maar je kunt ook de taille innemen, zodat de iets te ruime broek of jurk past.

Scherm kapot van je mobiel of laptop?

Naast kleding gaan er helaas ook andere dingen kapot. Het kan iedereen overkomen, je laat je mobiel vallen. En nu zitten er barsten in je telefoonscherm. Of een ander apparaat zoals een kapotte laptop of tablet. 


Verzekering voor je mobiel, tablet of laptop

Misschien heb je een verzekering afgesloten bij de aankoop van je telefoon. Want dan ben je ook verzekerd tegen het laten vallen van je telefoon of diefstal ervan. Check dan eerst of je garantieperiode voorbij is. Garantie is een bewijs van de verkoper dat aangeeft in welke periode het product niet kapot mag gaan. Gaat het toch wel kapot, dan maakt in veel gevallen de koper het product. Of de verkoper laat het repareren, maar hier hoef jij niet voor te betalen. Heel soms krijg je een nieuw product omdat repareren te duur is. 


Check of reparatie ook echt binnen de garantie valt. Waarschijnlijk heb je een handleiding van deze verzekering op je mail staan. Valt reparatie binnen de garantie, neem dan contact op met je verzekeraar. Zij helpen je met de vergoeding van de kosten om het product te repareren.


Neem daarna contact op met de winkel waar je het product hebt gekocht. Zij zullen het voor je repareren of uitleggen waar je dat kunt doen. Soms is de verzekeraar de winkel waar je hebt gekocht. Dan kun je dit gelijk met de winkeleigenaar of medewerker regelen.

Reparatie valt buiten de garantie

Is je garantieperiode voorbij, of valt het buiten de garantie? Probeer dan eens een lokale winkel waar ze elektronica (laptops, computers, tablets en telefoons) repareren. Zoals Fixables. Spreek vooraf de geschatte kosten met de reparateur af. Zorg dat ze je kapotte product bekijken en de prijs aan jou doorgeven. Want dan kun je besluiten of je dat geld kunt betalen, voordat ze het repareren. 


Maar denk bijvoorbeeld ook aan het Repair Café. Hier kun je samen met een expert jouw product repareren. De cafés zijn door heel Nederland te vinden. Dit zijn gratis bijeenkomsten waarbij je samen jouw kapotte spullen repareert. Er is gereedschap aanwezig om je spullen te maken. Denk aan kleding, meubels, maar bijvoorbeeld ook rugzakken en luchtbedden. Elektrische apparaten zoals keukenspullen en ook speelgoed. Er zijn vrijwilligers aanwezig die goed zijn in repareren en jouw helpen met hun reparatiekennis. De meeste locaties zijn niet dagelijks open, maar op afgesproken tijden. Neem dus je kapotte spullen mee en check op de website van Repair Café welke locaties bij jou in de buurt zijn. 


Doe je de reparatie liever thuis? Dan kun je makkelijk handleidingen volgen. Hierin staat stap-voor-stap uitgelegd hoe het werkt. De handleidingen zijn voor veel soorten spullen zoals laptops en andere elektronicaproducten. Maar ook voor kleding, speelgoed en veel meer.

Tweedehands elektronica 

Schrik je van de hoge kosten? Kijk dan ook eens online of in de winkels van iUsed en Refurbished. Dit zijn winkels die tweedehands elektronica inkopen en repareren. Je krijgt hierop meestal een korte garantieperiode.  Zodat je zeker weet dat het niet kapot is wanneer je het koopt. 


Is de reparatie jou te duur, dan kun je je spullen hier soms ook inleveren tegen geld. En als je het product niet meer nodig hebt, kun je het ook inleveren. Of natuurlijk zelf via een tweedehands website verkopen.

Witgoed dat niet meer werkt zoals het hoort

Werkt je wasmachine, droger of vaatwasser niet meer zoals het hoort? Bel dan de monteur van de winkel waar je het gekocht hebt. Soms maakt een monteur gratis je witgoed, omdat dit nog binnen de garantie valt. Denk bij witgoed aan koelkasten, drogers, maar ook kleine huishoudapparaten zoals strijkijzers. 


Valt het buiten de garantie, dan kun je met de monteur afstemmen wat er gemaakt moet worden. Meestal schat de monteur vooraf in wat er moet gebeuren. En hoeveel uur dat gaat kosten. Vaak vraagt de monteur een uurprijs. Meestal geeft hij of zij vooraf aan wat de geschatte tijd van repareren is. Maar de uiteindelijke kosten kunnen dus iets hoger uitvallen. Als het toch lastiger te maken is. 


Een andere optie is via Werkspot een klusjesman of -vrouw inhuren. Op deze site bieden vakmensen zichzelf aan om jouw spullen te repareren. Op de site geef je aan welk apparaat er kapot is en van welk merk het is. Dan plaats je een oproep en kunnen er vakmensen reageren. 

Jullie spreken een prijs af en hij of zij komt dan naar jou thuis toe om het te maken. Ideaal dus!

Gaat er iets kapot? Denk dan twee keer na voordat je naar de winkel rent om het nieuw te kopen. Ga eerst na of je het zelf kunt maken, of dat je het door een vakman kunt laten repareren. Dit kan bij de oorspronkelijke winkel, of bij een lokale reparateur die het tegen een goedkoper tarief voor je maakt. Maar bespreek altijd een duidelijke prijs af, zodat je de prijs goed kunt afwegen. Zo hoeft het geen rib uit je lijf te kosten als je je telefoon laat vallen, je uit je broek scheurt, of je wasmachine het begeeft! En houd je geld over voor andere dingen.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook