Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Familie & relatie

Studiegeld opzijzetten voor je kind, hoe pak je dat aan?

Paulien Noordzij

13 februari 2023

5

minuten leestijd

Studiegeld opzijzetten voor je kind, hoe pak je dat aan?

Als ouder denk je vooruit. Je wil je kinderen het liefst ondersteunen in alles wat ze doen. Ook in de toekomst zou je ze, als je dat kan, financieel willen helpen bij hun opleiding. Misschien gaan ze zelfs wel studeren. En de kosten? Dat gaat om bedragen die je niet in je portemonnee hebt zitten. Als je hier ruimte voor hebt, kan je een spaarpotje met studiegeld voor je kind te regelen. Maar hoeveel heb je dan nodig en hoe pak je dat aan? Lees hier alles over studiegeld sparen voor je kind.

Studeren, wat moet dat kosten?

Als je kinderen nog jong zijn, weet je natuurlijk nog niet wat voor soort vervolgopleiding of studie ze gaan doen. Laat staan of ze thuis blijven wonen of op kamers gaan. Maar waar hou je dan rekening mee, qua kosten? 


De kosten van een studerend kind bestaan uit het collegegeld (hbo en universiteit) of les- of cursusgeld (mbo). Dit zijn wettelijk vaststaande bedragen. Bekijk hier de hoogte van het lesgeld en hier de hoogte van het collegegeld. En daarmee ben je er nog niet. Hier komen nog kosten voor studieboeken bij, vervoer en natuurlijk ook kosten voor eventuele kamerhuur, boodschappen, kleding en ontspanning. De studiefinanciering van je kind dekt deze kosten niet allemaal, dus is er aanvulling nodig. 

Veel studenten lenen geld voor hun studie van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en hebben een baan naast hun studie. Dat is heel goed om financieel zelfstandig te worden. Niks mis met lenen, maar een hoge studieschuld zorgt bij veel studenten voor stress en zorgen. Ze denken hierbij bijvoorbeeld aan de gevolgen van hun hoge studieschuld voor het kopen van een huis. Wil je jouw kind hiermee helpen? Leg dan -als het kan-  alvast geld opzij om te helpen. Ondersteuning is goed, maar ouders die alles betalen voor hun kinderen, helpen niet mee aan de zelfstandigheid van hun studerende kinderen.

Hoeveel draag je bij aan de studiekosten?

Ouders die helpen met de kosten, kunnen bijdragen aan het voorkomen of verlagen van de studieschuld van hun kind. Of je bijdraagt en hoeveel, is heel persoonlijk. Het hangt niet alleen samen met de hoogte van de kosten maar ook met hoeveel je kunt missen. Wat doen andere ouders eigenlijk? Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dat 68 procent van alle ouders bijdragen aan de studiekosten. Bovenop de kosten voor de studie zelf dragen deze ouders gemiddeld per maand €339 bij voor uitwonende studenten. Voor thuiswonende studenten dragen ze gemiddeld €109 per maand bij. De kosten voor studeren starten grofweg bij €3.000 en lopen (bij uitwonende studenten) op tot wel €15.000 per jaar. Houd rekening met minimaal 4 en maximaal 6 studiejaren en bepaal zo het bedrag dat je bij kunt dragen.

Hoeveel zet je per maand aan studiegeld opzij ?

Het bedrag dat je elke maand opzijzet, heeft alles te maken met je horizon. Hiermee bedoelen we het aantal jaren dat je hebt, totdat je kind daadwerkelijk gaat studeren en het geld nodig heeft. Meestal is dat rond het 18e levensjaar van je kind. Hoe eerder je start met sparen hoe lager je inleg per maand kan zijn of hoe hoger je uitkomt aan het einde van de horizon. En hoe later je eraan begint, hoe meer geld je opzij moet zetten om tot hetzelfde bedrag te komen. Je kunt ook kiezen voor beleggingsrekening, waarbij je kans hebt op hoger rendement. Let wel: bij beleggen komen risico’s kijken. Hoe langer je horizon, hoe lager het risico om je inleg te verliezen. Laat je hier goed over informeren.

Automatisch sparen

Geld opzijzetten werkt het best als je het automatiseert. Stel een automatische overboeking in op een datum kort nadat je salaris gestort. Zo vergeet je het nooit! Je kunt er natuurlijk een speciale spaarrekening voor openen, maar dat hoeft niet. Tegenwoordig maak je in een handomdraai verschillende spaarpotjes aan binnen je bestaande spaarrekening. Je stelt het doelbedrag voor het studiegeld in en je bank laat zien hoe ver je al bent. Dat motiveert!

Studiegeld naar je kind overmaken

Als het eenmaal zover is en je het geld (periodiek) naar de rekening van je kind overmaakt, zet deze drie dingen dan in de omschrijving: ‘schenking’, ‘herroepelijk’ en ‘uitgesloten vermogen’. Op die manier kan je de storting terugdraaien als je het geld onverwacht toch zelf nodig hebt. Het zorgt er ook voor, dat als je als ouder komt te overlijden, je kind het geld belastingvrij erft. Hiervoor moet je wel sparen binnen het maximale bedrag dat je belastingvrij mag weggeven. Check hier hoeveel dat is.

Hoe belangrijk is het om studiegeld voor je kind te sparen

Heel goed dat je wil sparen voor de studie van je kind. Dit kan veel betekenen voor (de toekomst van) je kind. Maar kijk ook even naar een spaarpotje waar je misschien eerder gebruik van moet maken. Is dit het belangrijkst om nu voor te sparen? Als je bijvoorbeeld geen spaargeld hebt voor onverwachte kosten, zorg je hier eerst voor. Op het moment dat er een lekkage verholpen moet worden of de cv-ketel ineens aan vervanging toe is, wil je snel kunnen zorgen dat je droog en warm blijft. Studiegeld sparen doe je dus pas, als je genoeg geld hebt om van te leven en voldoende reserve voor noodgevallen hebt.

In dit artikel heb je gezien dat een studie veel geld kost. We wilden je hiermee niet laten schrikken. We hopen dat het je iets hebt aan deze inzichten. En als het zover is, bedenk dat dat er ook manieren zijn om te besparen op de kosten. Studieboeken zijn tweedehands nog net zo goed. Meubels voor een studentenkamer tik je voor een schijntje bij een kringloopwinkel op de kop. 

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook