Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

Sparen & Investeren

Wat is duurzaam investeren en hoe pak je het aan?

Paulien Noordzij

08 februari 2023

5

minuten leestijd

Wat is duurzaam investeren en hoe pak je het aan?

Je komt de term duurzaam investeren tegenwoordig veel tegen. In het nieuws, in de reclame en op alle sociale kanalen. Dat is ook niet zo vreemd met de klimaatproblemen waar we tegenwoordig allemaal mee te maken hebben. Wil je een investering doen? Vraag je jezelf dan ook af of het bijdraagt aan een betere wereld? Of juist niet?’ Lees in dit blog wat duurzaam investeren is en wat voorbeelden van duurzame investeringen zijn.

Wat is duurzaam investeren?

Investeren is het besteden van je geld op een manier dat je er iets voor terugkrijgt. Zo kan het zijn dat je het geld weer terugverdient of dat het je iets anders oplevert wat je belangrijk vindt. Investeren is trouwens niet altijd geld. Je kunt ook jouw tijd, kennis of iets waar je handig in bent investeren.

Waarom zou je voor een duurzame investering kiezen?

Als het goed is weet je dat de wereld in een klimaatcrisis verkeert. Scheid je je afval en lever je statiegeldflessen in? Heel goed. Maar stel je eens voor, wat voor invloed het heeft als de grote bedrijven in de wereld duurzamer worden. En als iedereen gebruik maakt van duurzame energie. Dan zijn we mooie stappen aan het maken. Hoe meer mensen ‘duurzaam denken’ bij het investeren van hun geld, hoe beter het voor de wereld is.

Beleggen

Een veelvoorkomende investering van geld is beleggen. Beleggen is het investeren van geld. Het doel is dat de investering in de toekomst meer waard wordt, maar het kan ook minder waard worden. In dit blog over beleggen vind je meer informatie en uitleg over dit onderwerp. 

Duurzaam beleggen

Steeds meer mensen gaan beleggen om vermogen op te bouwen. Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij je als belegger rekening houdt met de impact op mens, natuur en milieu. Bij duurzaam beleggen investeer je jouw geld niet in bedrijven die een negatieve impact hebben op de wereld, maar leg je het geld in voor bedrijven die het beste voor hebben met mens en planeet.

Groen beleggen

Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen. Hierbij wordt het ingelegde geld direct in zaken geïnvesteerd om het milieu te beschermen of te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het bouwen van windmolens en het aanleggen van bossen.


Groen en duurzaam beleggen zijn dus manieren waarop je met jouw geld helpt om de wereld te verbeteren. En tegelijkertijd kan het jou ook iets opleveren. Belangrijk om te weten: je investering kan ook minder waard worden. Als dat gebeurt, verlies je dus geld.

Meer manieren om duurzaam te investeren

Beleggen is lang niet de enige manier om duurzaam te investeren. Het kan ook veel simpeler. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van andere duurzame investeringen.

Als je duurzaam spaart, werkt dat hetzelfde als gewoon sparen. Je stort regelmatig geld op een spaarrekening en bouwt zo aan een steeds hoger bedrag. Als de bank investeringen doet, lenen ze het geld van hun spaarders. De spaarders lopen nooit het risico om het geld kwijt te raken, zoals bij beleggen. Het verschil met duurzaam sparen is dat je bank alleen investeert in projecten om het milieu of of de samenleving te verbeteren.

Maak je jouw huis duurzamer met isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, verdien of bespaar je ook geld. En doordat je minder energie verbruikt is het ook goed voor het milieu. Lees ook ons artikel over duurzamen investeringen voor je huis.

Bij crowdfunding kies je zelf een project om geld in te investeren. Dit doe je via een website als KickStarter, Indiegogo en GoFundme. Doordat veel mensen kleinere bedragen investeren, verzamelen de eigenaars van zo’n project een groot bedrag bij elkaar. Hiermee beginnen ze dan een eigen bedrijf, geven ze een stripboek uit of brengen ze een nieuwe uitvinding op de markt. Het doel om geld in te zamelen kan van alles zijn.

Een paar tips bij duurzaam investeren

Heb je besloten dat je jouw geld duurzaam wil investeren? Goed bezig! Als je iets kiest dat je leuk vindt of belangrijk voor je is, geeft het altijd een fijn gevoel om daarbij te kunnen helpen. Houd wel rekening met het volgende. Of je nu gaat beleggen, mee wil doen aan een crowdfunding of je huis wil verduurzamen, zorg dat je het geld dat je inlegt echt kunt missen. Je kunt het namelijk niet op elk moment terugvragen. Bij de meeste vormen van investeringen kan je (een deel van) jouw inleg of zelfs meer kwijtraken. Stel vragen en lees de regels en de risico’s goed door voordat je jouw geld overmaakt.

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook