Over onsWerkgeversMedewerkersLeninggeversBibliotheekVacaturesContact
InloggenAanmelden

Lees meer

(Budget)tips

Wereldreis? Hier moet je op letten

Lonneke de Kroon

19-12-2022

5

minuten leestijd

Wereldreis? Hier moet je op letten

Wil je ooit een wereldreis maken? Dan is dit misschien een goed moment om aan de ‘financiële’ voorbereiding te beginnen. Een wereldreis maken is natuurlijk fantastisch. Niet voor niets dat zoveel mensen daar van dromen. Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk je paspoort, eventuele visa en vaccinaties, maar ook op het gebied van financiën. Wij geven je alvast een paar handige tips om op te letten.

Algemene kosten

De algemene kosten van een wereldreis zijn voor iedereen anders. Het ligt maar net aan waar je heen gaat en wat je allemaal gaat doen. Wil je surfen, wil je feesten of ga je ergens op locatie werken? Ga je backpacken en slaap je in hostels of zoek je wat meer luxe? En ga je dan richting Australië of Nieuw-Zeeland of spreekt Azië of Zuid- Amerika je meer aan? Allemaal keuzes die van invloed zijn op je algemene kosten. In Azië leef je voor zo’n € 33 per dag. Ga je naar Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland of Australië, dan is dat al snel zo’n € 65 per dag. Zuid-Amerika en Afrika liggen met zo’n € 45 per dag in het midden. Voor een half jaar reizen ben je gemiddeld zo’n € 10.000 kwijt. Voor een wereldreis van een jaar liggen de gemiddelde kosten rond de € 15.000 tot € 25.000.

Wisselkoers

Wisselkoersen kunnen snel veranderen, maar hebben veel invloed op de prijs van jouw wereldreis. Of de lokale munteenheid laag of juist hoog staat, maakt een aardig verschil in je dagbudget. Houd de wisselkoers van jouw bestemming dus goed in de gaten. Maak ook gebruik van apps die de actuele wisselkoers berekenen. (Bijvoorbeeld Valuta+ of XE Currency). Zo hoef je zelf niet al het rekenwerk te doen en weet je toch precies wat elke cocktail of elke Banh mi je kost. Houd ook in de gaten waar je je geld wisselt. Sommige wisselkantoren hanteren erg ongunstige tarieven. Oh ja, en pin niet te vaak kleine bedragen, want voor elke transactie betaal je geld. Tot slot is het slim om ook altijd contant geld bij je te hebben. Niet overal zijn de geldautomaten makkelijk te vinden. En dat je niet ’s nachts in een sloppenwijk van Mexico moet gaan pinnen, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen.

Kosten vooraf

Je begint al met kosten maken voordat je weg bent. Je hebt natuurlijk spullen nodig, zoals een backpack of kampeeruitrusting. Maar ook de verschillende visa, vaccinaties en malariatabletten kosten geld. En dan een groot deel van je budget: je vliegtickets. Met een wereldticket of around the world ticket koop je een serie vluchten bij één luchtvaartmaatschappij. Er bestaan standaard wereldtickets, maar je kunt ook zelf je eigen wereldticket samenstellen voor de bestemmingen waar jij heen wilt. Een standaard wereldticket is vaak goedkoper dan het boeken van losse vluchten of het zelf samenstellen van het wereldticket. De prijs van een wereldticket ligt tussen de € 1500 en € 2500 en een wereldticket is meestal een jaar geldig.

Kosten die doorlopen

Jij bent straks lekker op wereldreis, weg van alles en niks aan je hoofd. Maar er zijn wel kosten die thuis gewoon doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan je huur of hypotheek, vaste lasten zoals gas, water en licht, verzekeringen, abonnementen en eventuele stalling van je spullen. Je zorgverzekering, reisverzekering en telefoonabonnement lopen natuurlijk ook gewoon door. Natuurlijk kun je wel een deel van deze vaste kosten skippen. Als je weet dat je een jaar weg gaat, kun je streamingdiensten zoals Netflix of Videoland, of je abonnement voor TV of internet best opzeggen. Hetzelfde geldt voor kranten en tijdschriften. Vergeet ook de sportschool en andere clubs of verenigingen niet. Woon je op kamers? Regel dan een onderhuurder. Ook je eigen koop- of huurhuis kun je onderverhuren. Maar vraag dan vooraf wel aan je hypotheekverstrekker of huurbaas of dat zomaar mag. Heb je een auto? Je vaste kosten zoals wegenbelasting en verzekeringen lopen door. De auto verkopen is dus misschien een beter idee. 

Maar vooral: Genieten!

Voordat je op de wereldreis gaat, moet je dus het een en ander regelen. Maak een overzicht van alle kosten die je gaat maken, vooraf en tijdens je reis, onderweg én thuis. Maak een planning en budget, afgestemd op het continent waar je heen gaat en hou de wisselkoers in de gaten. Ook de prijzen voor wereldtickets kunnen aardig verschillen, onder andere afhankelijk van waar je heen gaat. Even flink rondstruinen op internet is dus de moeite waard. Maar hé, voorpret is al een groot deel van het plezier, toch? Jouw wereldreis nog eerder haalbaar maken? Lees dan ook onze vijf tips voor goedkoop boodschappen doen. We wensen je alvast een fantastische wereldreis toe!

Facebook icon - Click to share via FacebookTwitter icon - Click to share via TwitterLinkedIn icon - Click to share via LinkedInWhatsApp icon - Click to share via WhatsAppMail icon - Click to share via email

Anderen bekeken ook